С поправките на Пеевски, Карадайъ и Цонев: Бебешките храни с 9% ДДС

ДДС-то за бебешките млека, пюрета и пелени пада от 20% на 9%. Депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четене поправки на закона за ДДС, предложени от депутатът от ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, както и неговите колеги – председателят на Движението Мустафа Карадайъ и зам-шефът на парламентарната група Йордан Цонев.

Намалението ще важи за храни, подходящи за бебета и малки деца, както и бебешки пелени и подобни бебешки хигиенни артикули.

Към Закона за данък добавена стойност (ЗДДС) ще се създаде ново приложение. В него се посочва кои храни и детски хигиенни продукти ще се облагат с по-ниско ДДС.

Според приложението това са адаптирани бебешки млека, прахообразни каши за бебета или за малки деца, хомогенизирани зеленчукови или плодови пюрета в съдове с нетно тегловно съдържание, ненадвищаващо 250 грама. Включени са и пюретата от месо, риби, зеленчуци, плодове или ядки с тегло до 250 г.

Намалението ще направи по-достъпни храните и фармацевтичните продукти за повече семейства. „Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата – нашето бъдеще – пълноценни условия за отглеждане и развитие, независимо от ситуацията, в която се намираме”, написаха депутатите от ДПС още при внасянето на предложението.

Депутатите от комисията гласуваха и намаление наставката на ДДС от 20 на 9% и за книгите – книжни и електронни. Със същата ставка ще се облагат и ресторантьорските и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна. Депутатите изключиха от обхвата на намаленото ДДС бирата, виното и спиртните напитки, които се сервират в заведенията. За тях остава досегашната 20-процентна ставка. Срещу това обаче се обявиха по време на заседанието на комисията представителите на ресторантьорския бранш. Ресторантьорите настояха намалената ставка да важи и за виното и бирата като нямаха възражения 20% ДДС да остане само за високоалкохолните напитки.

Браншовиците посочиха, че договорката с премиера била подкрепа за целия бранш заради кризата с COVID-19. Сега браншът се дели на две – всички питейни зеаведения ще останат на 20% облагане, а хотелите и ресторантите ще бъдат с 9%, каза Емил Коларов от Сдружението на заведенията.

Депутатите гласуваха поправка, внесена от шефката на комисията Менда Стоянова, която предвижда при пакетни услуги – кетъринг на храна и алкохолни напитки едновременно, храната да бъде облагана с 9 %, а алкохолът с 20%.

Намалената ставка влиза в сила от 1 юли. По-ниското ДДС е временна мярка, която ще важи до края на 2021 г. Тогава ще има друг парламент и той ще решава дали да остане постоянна, коментира Менда Стоянова.

Депутатите гласуваха и по-високи осигурителни прагове за хотелиерството и ресторантьорството, след като бизнесът обеща, че ще изсветли дейността си срещу намаляването на ДДС. Служителите на ръководна длъжност ще се осигуряват на минимум 1266 лв. при 966 лв. досега, а тези, които се водят специалисти – на 1090 лева при 831 лева досега. Останалите ще се осигуряват на поне 800 лв. 610 лв. остава минималният осигурителен праг единствено за неквалифицирания персонал като на заседанието на комисията бе уточнено, че в тази група влизат само камериерки, хигиенистки, пиколо, миячи. Сервитьорите, бармани и готвачи не се водят неквалифицирания персонал и за тях прагът ще бъде по-висок от минималната заплата.

Комисията прие и предложение на Светлана Ангелова от ГЕРБ в закона за извънредното положение да се създаде текст, който предвижда на семействата, чиито деца са записани в осми клас на държавно и общинско училище за учебната 2020/2021 г., да се отпусне еднократна помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година. От тази помощ ще могат да се възползват родители с доход по-нисък или равен на 450 лева на член от семейството. Подоходният критерий обаче не важи за деца с трайни увреждания, за сираци или за такива, настанени при роднини, бризки или приемни семейства. Помощта ще се изплаща на два пъти – половината след влизането в сила на заповедта за отпускането й, а другата половина – в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. Родителите обаче трябва да върнат помощта, ако ученикът не постъпили в училище, не продължи обучението си през втория учебен срок или в рамките на един месец има отсъствия от 5 учебни часа без уважителни причини.

На заседанието на комисията стана ясно, че от тази помощ ще могат реално да се възползват семействата на 44 000 деца от общо 67 000 осмокласници.

Комисията прие и предложение на Валери Симеонов от Обединени патриоти, което предвижда сред служителите, борели се срещу COVID-19 на първа линия и имащи право на ваучери за почивка у нас на стойност 210 лв. да бъдат включени работещите в Районните здравноосигурителни каси, които са командировани в Регионалните здравни инспекции с цел борба със заболяването.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене