Нова акция на КАТ: Ченгета дебнат за колани и каски

От днес до 10 юни започва нова акция на територията на цялата страна. Полицаите ще следят за използването на обезопасителни колани в автомобилите и носенето на каски от велосипедистите и мотоциклетистите. Това стана ясно на брифинг на Пътна полиция.

Специализираната полицейска операция се предприема поради големия брой нарушения на водачи и пътници, неспазващи тази част от закона. Установени са 916 случая на водачи и пътници без колани и каски през изминалата акция, която се състоя от 29 до 31 май в малките населени места. Засечени са и 156 неправоспособни шофьори, като от МВР увериха, че за непълнолетните сред тях също ще се вземат мерки и ще бъдат уведомени представителите на Детска педагогическа стая.

Наблюдава се спад на тежките пътнотранспортни произшествия след напрежението, породено от падането на противоепидемичните мерки. От началото на годината до днешна дата са загинали с 45 по-малко души на пътя в сравнение със същия период миналата година. Тежките катастрофи са с 448 по-малко, а ранените – с 601. Спадът в броя на инцидентите се дължи и на рестрикциите във връзка с пандемията от COVID-19.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене