Емил Караниколов: Кредитите, дадени от ББР, са публични

„Кредитите са публични, но както при всяка една търговска банка, вие разбирате за техните кредити, когато бъдат публикувани. Не е работа на никоя търговска банка и няма такава практика, да се обявява кой е поискал кредит.

Кой е взел кредит се качва в регистъра. Това е публична информация, но тя е публична след даване на кредит“. С тези думи министърът на икономиката Емил Караниколов посече спекулациите, че информацията за кредитите, отпуснати от Българската банка за развитие не е прозрачна и публична. Той отговори на журналистически въпроси след заседанието на икономическата комисия към Народното събрание, на което беше изслушано новото ръководство на ББР.

На него за пореден път от страна на мейнстрийма на Прокопиев – в частност „Медиапул“, и с услужливото сътрудничество на настоящия соцдепутат и бивш вицепремиер в кабинета „Виденов“ Румен Гечев беше разпространена фалшивата новина, че парламентаристът от ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски имал кредит към ББР. Твърдение, непочиващо на каквито и да било факти, което лъсва като откровена лъжа при проверка именно в публичните регистри. Тази лъжа обаче се разпространява упорито от медиите, свързани с подсъдимия разградски бос Иво Прокопиев, за да прикрият опитите на самия олигарх да сложи ръка на 700 млн. лева за подпомагане на фирмите и гражданите на държавата, закъсали в кризата, през свой човек в борда на банката – Панайот Филипов.

На въпрос към Караниколов дали Пеевски има кредити от ББР, той даде да се разбере, че няма такава информация, като посочи: „Не мога да ви кажа. Ако вие му знаете фирмите и можете да ги проверите, ще е по-добре. Както и не ми е работа да знам другите. Трябва да приемете нещо много важно – министърът на икономиката няма работа, преди да бъде одобрен който и кредит, да пита какъв е тоя кредит или да казва на кой да одобрим кредита“. Той обясни, че самият Румен Гечев е посочил на заседанието, че е работа на икономическия министър да получава информация след одобряване на кредита. „И аз я получавам. От тази гледна точка, никой министър, надявам се, не му се е налагало той да одобрява кредитите. Имаме си институция, има си банков надзор, имаме си БНБ, има си европейски директиви, и всеки един кредит, който се дава, трябва да отговаря на всички тези изисквания. Да не говорим, че има вътрешен одит, който трябва да контролира това нещо“, обобщи Караниколов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене