Прекупвачи изкупуват черешите в Бобовдолско направо от масивите по 2 лв./кг

Започна черешоберът в Бобовдолско. Все още няма изкупвателни пунктове, прекупвачите идват на полето и плащат по 2,00 лв. за килограм ранни череши.

Репортер на “Струма” отиде в с. Шатрово, където има големи  масиви от така наречения сорт “Шатровска череша”. Улиците на малкото селце с около 70 души са пусти, хората са на масивите да берат ранни череши.

Библиотекарката Росица Стойнева заяви пред “Струма”: “Повечето от жителите са възрастни хора. Налага се на някои от тях да нося книги по домовете да четат. Нося книги и в съседното село Голем Върбовник, тъй като там няма читалище. Всички, които могат да работят, сега са на черешовите масиви. От местните жители чувам, че тази година реколтата е добра”, заяви Р. Стойнева.

79-г. Василка Николова, която няма черешова градина, беше тръгнала към нивата си от 1 дка, която сама обработва, като сади картофи, боб, чушки, домати…

„Селото ни е прекрасно, спокойно. Чува се чуруликането на птиците по цял ден. На мен ми е добре на нивата. Копая, поливам, сама се справям. В селото ни има само един магазин, който е на Селкооп, но не е добре зареден. Има само хляб, сол… Добре че дъщерите ми ме зареждат от Дупница. Нямаме и лекар в селото. Мен са ме записали при личен лекар в Дупница. В селото идва само два дни в седмицата автобус – в понеделник и в четвъртък. Добре че са децата, иначе ако ми стане лошо, ще трябва да чакам автобуса в понеделник или четвъртък, за да отида на лекар”, заяви Василка Николова, която цял живот е работила на полето.

В двора на шатровската кооперация на една поляна се е сформирал цял квартал от роми, пристигащи с автомобили със сливенска регистрация да берат череши. Те са си направили палатки, покрити с найлон, готвят на огнища в двора на кооперацията, направени от по два камъка, върху които слагат тавата. Около палатковия “квартал” щъкат деца от 5 до 15 г. Тоалетни няма. През целия ден вчера прииждаха леки автомобили със сливенска регистрация в селото, като броят на черешоберачите вече е два пъти повече от местните жители. Кметският наместник на с. Шатрово, община Бобов дол, Елена Атанасова си е взела отпуск да обере черешите в собствените си масиви. Пред “Струма” по телефона тя заяви: “Все още няма отворени пунктове за изкупуване на череши. Прекупвачи от София, Благоевград… идват на място в овощните градини и ги изкупуват по 2,00 лв./кг. Нас ни устройва тази цена. Берачите се пазарят и искат по 60-65 ст. за набран килограм череши. Някои се съгласяват да берат и за по 35 ст. на кг. Пристигнали са цели семейства с малки деца. Нямат пари да се издържат, докато започне масовото бране на череши, затова се съгласяват да работят и за по-ниска цена. Средно на ден сам човек може да набере по 100-150 кг череши”, заяви кметският наместник Е. Атанасова.

Когато започне масовото бране, прекупвачите купуват по 100-200 кг и ги продават после на пазара с цена от 4 до 6,00 лв. за кг.

“Италианска фирма изкупува черешите в Кюстендилско и Бобовдолско, засега обаче пазарите все още не са отворени между България и Италия и изкупуването и пласирането на черешите в чужбина ще е по-трудно”, коментираха вчера в с. Шатрово.

В друго бобовдолско село – Горна Козница, брането на ранни череши все още не е започнало. Кметският наместник Валентин Арсов заяви пред “Струма”: “При нас черешите все още са руйни /не са достигнали пълната си зрялост/. Откриването на сезона на черешобера ще се забави най-малко със седмица. В нашия район черешите се изкупуват от италианец, който реализира продукцията на чуждия пазар, но тази година заради пандемията все още няма оживена търговия. Вече идват берачи от други краища на страната и се пазарят за най-малко 60 ст. на килограм за бране на череши”, заяви В. Арсов.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене