Бранимир Митов: Отговорът, който получих от заместник кмета по култура на Благоевград затвърждава мнението ми, че е некомпетентна за заеманата от нея длъжност

Отговорът, който получих от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности на Благоевград, затвърждава мнението ми, че въпросната госпожа е некомпетентна за заеманата от нея длъжност. Начинът, по който разхвърля в публичното пространство някакви цифри, извадени от контекста за конкретните събития, въпросите които задава, опитите да внуши злоупотреби и кражби, са меко казано нелепи.

Ето и истината:

Няма откъде да ме познавате госпожо зам.. Причината за това е, че вие сте човек, случайно попаднал в културата. Нека ви припомня, че преди шест месеца влязохте за първи път в сградата на Камерна Опера – Благоевград.

Няма откъде да знаете какви събития и кога са правени, защото до преди шест месеца не сте участвала в този процес.

Няма как да ме познавате, защото не съм Ви видял на нито едно културно събитие.

Вие сте на този пост, за да обслужвате хора като мен и да ги познавате. Не ние да обслужваме Вас.

Твърдите, че съм получил от Община Благоевград 8950 лева. Тотално сте се объркала, смесвайки изплащането на хонорари с организацията на един фестивал с национално значение. Би било нормално да кажете какви хонорари съм получил, и отделно какво е било участието на Община Благоевград в ,,Талантино“.

Искам да поясня, че всичко, което съм правил е било единствено с идеята за развитието на града. Безплатните събития съм ги организирал с удоволствие и вяра в доброто.

И така да погледнем хонорарите и събитията:

-,,Приказен разказвач“ – 600 лева (надявам се, сте наясно, че това събитие е измислено от мен). Какво представлява това събитие: В продължение на пет вечери през месец декември на децата на Благоевград се разказват приказки, прави се дискотека. Каква е моята функция? Обезпечаване на звука и осветлението на тази инициатива. Заедно със специални ефекти(сняг,дим и т.н.). В този хонорар са включени и две представления на моя театър- ДТ „Енчо Халачев“, както и пристигането на Дядо Коледа в деня, в който приказка чете кметът на града. Да обобщим – Звук и светлина, пет дни, две представления и Дядо Коледа (Вие по-добре от мен знаете колко плащате за звук и светлина).

-Международен детски турнир по футбол – 700 лева. Работата ми тук е да озвучавам, за времето от 9.00 до 20.00 часа на футболните срещи, както и във времето, когато няма мачове. Освен това съм натоварен със задачата да обявявам всеки един от играчите във футболните срещи. Бях и водещ на церемонията по закриването и награждаването. Да обобщим 700 лева за пет дни от 9.00 до 20.00 озвучаване, водещ на състезанията и водещ на церемонията по закриването на турнира (Вие знаете какъв е хонорарът на един водещ на събитие, надявам се).

-Дядо Коледа 400 лева. Бях Дядо Коледа на запалването на коледните светлини на площада пред Община Благоевград. Освен това съм подсигурил костюми за 15 джуджета и Снежанка. Тоест, подсигурил съм 16 броя костюми за събитието (проверете какъв е наемът на костюми, в който и да е театър в България).

– 5 Октомври, празник на Благоевград – 400лева. За първи път участвах в това събитие миналата година. По настояване на момчетата от НД ,,Традиция“, които заявиха, че искат точно аз да съм водещ. На събитието присъстваха Министърът на отбраната на Република България, Областният управител, Кмет, много гости от страната и чужбина. Това изискваше ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ (надявам се, знаете какво означава тази дума). Веднага след това събитие започна второ, пред Младежки дом Благоевград. Там гостите бяха същите и церемонията изискваше ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ!!

Да обобщим – 400 лева за две събития, които изискват можене (попитайте гражданина Томов, колко е трудно да говориш и четеш текст, който някой друг ти е написал, без да сбъркаш и звук. Да не говорим за преименуване на цели областни градове)

Пропуснали сте още един хонорар, който съм получил! Той е за водене на Фестивала на кукерските и маскарадните игри през м. януари – 200 лева (вие колко платихте тази година?????)

И така за отминалата година съм получил от Община Благоевград като хонорари сумата от 2400 лева. И не се срамувам, защото съм ги изработил и нито едно от тези събития не се е провалило.

Дотук с хонорарите ми. Сега да Ви отговоря за безплатните събития. Няма как да знаете кои са! Точно Вие! Събитията, които ще изброя са организирани от Община Благоевград, взел съм участие и не съм получил нито лев:

1 Безплатно осветление на две от представленията, включени в театралния фестивал ,,Тарарабумбия“.

2 Анимация и организиране на атракциони за футболните отбори от детския футболен турнир.

3 Озвучаване и осветление на моноспектакъл на Ники Станоев.

4 Отбелязване на годишнини на бележити българи. Тук са четири събития. Четири различни личности.

5 Водещ по полагането на костите на геройски загиналите за свободата на България. Събитието се състоя на стария гробищен парк.

6 Осветление и анимация на откриването на учебната година на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

7 Озвучаване на откриването на детски площадки в селата около Благоевград. 3 броя.

8 Жури на много конкурси, рецитали.

9. Обезпечаване на осветление на модно ревю в Градската Художествена галерия ОРГАНИЗИРАНО ОТ ВАС.(това май е единственото Ви събитие, в което сте взела пряко участие)

Да обобщим:

Между 12 и 15 събития – БЕЗПЛАТНО, защото не всичко е пари госпожо зам. Не всичко е хвърчащи фактури извадени и размахвани като знаме от човек, който няма представа кой какъв е.

Относно частната ми школа. Да госпожо зам. Таксите са високи, защото нивото на работа е високо. Не искам да се задълбочавам в анализи и детайли. Задайте си въпроса и ако можете си отговорете защо в общинските театрални школи таксата е 5 лева и няма толкова деца, колкото в моята школа. Попитайте лицето Трифонова. Тя знае.

Никога не съм твърдял, че трябва да ползваме пространствата без наем. Пред Общински съвет само казах какво правят Вашите колеги в София. И каква е цената в Благоевград. Това показва също как по време на пандемия не сте и помислили за свободните творци на Благоевград. Защото формули винаги има.

И сега няколко думи за любимото ,,Талантино“. Смятам, че е повече от цинично да взимате отношение за най-успешния фестивал в България. Срамно е да повдигате въпроса, защото тук говорим за деца. Твърдя, че парите за този фестивал – 7500 лева са малко. Те трябва да бъдат много повече. Ще спомена няколко имена, които съм сигурен, че не ви говорят нищо, но попитайте Трифонова. Тя ще Ви обясни. Професор Енчо Халачев, Деси Бакърджиева, Веселин Калановски, Ники Станоев, Мария Статулова. Това са хората, журирали този фестивал. Самото им присъствие в нашия град би трябвало да ви накара да мълчите. Защо не съм съгласен Вие да организирате този фестивал? Защото не можете госпожо зам. Ще съсипете всичко правено през годините. Само ще ви кажа, че първото издание, в което Общината участва със сумата от 3500 лева ми струваше още толкова лични средства. А фестивалът не беше развит. Имам ли запазени права или нямам ще разберете, когато решите да го организирате. Уверявам Ви, че аз ще спечеля доста откъм финанси, ако вие го организирате.

Сега аз също искам да задам няколко въпроса:

1.Какво се случва със спечелените проекти по фонд ,,Култура“?

2. Вярно ли е, че сте заявила, че определени хора няма да си намерят място и работа в този град?

3. Вярно ли е, че за директор на Центъра деца е назначен начален учител с пета степен квалификация?

4. Вярно ли е че в отдел „Култура“ са назначени сервитьори, продавачи и келнери?

5. Вярно ли е, че все още няма одобрен културен календар?

6. Вярно ли е, в Центъра за деца са назначени хора, взети от шивашки фирми?

7. Вярно ли е, че на директорите на детски градини е забранено да работят с моя театър?

Имам още много въпроси, но не виждам смисъл да ги задавам.

Вие ще бъдете още месец или два зам.

После всички ще Ви забравят!

В заключение искам да ви кажа, че нищо свързано с моята работа не зависи от Вас. Абсолютно нищо! Нито представленията ми, нито школата ми.

Вие, госпожо зам. не сте фактор!

С нетърпение да си ходите:

Бранимир Митов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене