Банско опрощава 50% наем на търговци до края на годината

Общинският съвет в Банско единодушно прие антикризисни мерки, с които се подпомагат жителите и бизнеса. Отстъпката от 5% за плащане на таксата за битови отпадъци на физически и юридически лица е в сила до 30 юни тази година.

До края на 2020 година търговците, които ползват общински терени за търговска дейност на открито, ще плащат 50% от дължимата такса. Зам.-кметът Сашка Въчкова уточни, че тези мерки ще доведат до намаление на приходите от порядъка на 130-150 хил. лв.

До края на април намалението на събираемостта бе с 13% по-ниска, а прогнозните разчети предвиждат увеличение на този процент. Това вероятно ще наложи промени в Бюджет 2020 на Община Банско, за да се компенсира намалението на приходите.

На заседанието беше приет годишният доклад за 2019 г. за изпълнение на Общинския план за развитие 2014-2020 г. Кметът Иван Кадев определи резултатите като задоволителни.

Той посочи като причини за ниската си оценка степента на изпълнение на множество проекти, които са недовършени, прекратени или просрочени.

Знакови обекти и инфарструктура като ремонт на  сградите на поликлиниката и Центъра за спешна медицинска помощ, изграждане на водохващания за Банско и Добринище, изработване на устройствени планове за селищните образувания, тренировъчни спортни терени, монтиране на улично осветление са някои от неизпълнените дейности, предаде kmeta.bg

А те са определящи за развитието на община Банско, подчерта кметът. Според него е нужно да се направи подробен анализ на изпълнението на Общинския план за развитие 2014-2020 г. на нарочна сесия.

Общинските съветници одобриха актуализация на наредбата за условията за установяване на жилищни нужди и настаняване под наем в общински жилища. С нея се цели коректно и законосъобразно разпореждане с общинска собственост.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене