Приходите от винетки рязко спаднали в корона кризата

Не очаквахме такова намаление на трафика, коментира регионалният министър Петя Аврамова

Рязък спад са отбелязали приходите от пътни такси заради извънредната ситуация покрай епидемията, което неприятно е изненадало министерството на регионалното развитие. Това разкри шефът на ведомството Петя Аврамова пред депутатите от ресорната парламентарна комисия, които я разпитаха по темата.

На 1 март т.г. стартира тол системата, на която управляващите разчитаха да донесе големи постъпления от пътния трафик. Това обаче не се е случило, тъй като на 13 март беше въведено извънредното положение с всичките го съпътстващи ограничения. Превозите са намалели с около 70%, в резултат на което очакваните приходи от винетки и тол такси не кореспондират със заложеното в бюджета, разказа Аврамова.

От началото на тази година до 26 май включително приходите от пътни такси общо са 186 202 712 лв.  От тях винетните такси са на стойност 160 млн. лв., а тол таксите, плащани от тирове и автобуси след 1 март,  са 25 947 943 лв.

От 1 март до 26 май за пътувания на тежки превозни средства са закупени маршрутни карти на стойност 16 461 830 лв., от които 75% са продадени през каналите на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).  Чрез засичане с бордови устройства и GPS тракери) са платени пътни такси за изминати километри за над 9 млн. лв. Така всички приходи от тол такси са общо близо 26 млн. лв., пресметна Аврамова.

Наполовина са намалели приходите от винетки  в сравнение с миналата година. От 13 март до 26 май т.г. са платени  593 999 пътни такси за време на стойност 36 381 353 лв. През април 2020 г. са продадени 181 580 винетки за 11 519 479 лв., а през 2019 г. – 459 831 винетки за 22 412 817 лв., направи сравнение Аврамова. „Мерките, които бяха взети за кризата, по никакъв начин не ограничаваха пътуването за работа и до вкъщи, а единствено пътуванията с цел почивка. Ние очаквахме да няма такова намаление на винетните стикери и тол таксите”, каза министърът.

Олег Асенов от ръководството на пътната агенция обаче направи по-различна интерпретация на фактите. „Темпът на събиране на средства от пътни такси е същият като миналата година, въпреки COVID-19, което означава, че ефектът от събирането на пътни такси на базата на изминато разстояние се отразява върху по-голямата ефективност на работа на системата. От друга страна, виждаме, че голяма част от превозвачите съвсем съзнателно си купуват маршрутни карти, избират каналите на АПИ, която определено е лидер при маршрутните карти”, изтъкна той. И допълни: „Всички тези фактори, въпреки кризисната ситуация, ни дават един умерен оптимизъм за това как ще изпълним целите, които са поставени в бюджетните прогнози.”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене