Откъде идва изразът „Те ти, булка, Спасовден“ ?!

Утре се отбелязва християнският празник Възнесение Господне, който е познат с народното название Спасовден.

Поверието гласи, че ако на този ден вали – годината ще е благодатна. Ако се случи денят да е сух, то тогава има обичай, при който млади моми и момци обикалят нивите и пеят песни за измолване на дъжд.

По-късно в селата са правени големи хора. На тях младите моми са обличали невестнески носии на млади булки и така – според поверието, са щели да се задомят до другия Спасовден.

Друга част от празника е т.нар. „ходене на росен“. Росен е билка, която цъфти срещу Спасовден и е твърде лековита – помага на болни и недъгави да оздравеят. За целта – те трябва да пренощуват в гората, за да се се отъркалят в росата на сутринта и така да поемат и лечебната сила на росена.

Често този ритуал е използван и от бездетни жени, за да заченат. В една патриархална култура – каквато е българската, ако едно семейство няма потомство, се счита за голямо нещастие и се прави всичко това да бъде преодоляно, допълва тя.

След Гергьовден обаче в гората има доста пастири със стада.

Често след „ходене на росен“ – дали от лековитата роса или от случайна среща в гората рано сутрин, не е изключено булките да заченат и оттам идва изразът „Те ти, булка, Спасовден“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене