Захариева изрази надежда след 15 юни да се възстанови движението в ЕС

Надявам се, че след 15 юни ще се възстанови нормалното движение в ЕС. Това каза външният министър Екатерина Захариева след изслушването й във външната комисия в НС. От думите й стана ясно, че дори да се възстанови придвижването ще бъде с изисквания за социална дистанция.

Тя припомни, че по инициатива на премиера Борисов се започнали разговори със съседки със сходен епидемилогочен риск. „С Република Северна Македония сме в контакт за пограничните ни работници, което направихме със Сърбия и Румъния“, добави Захариева.

Имало държави, които приемат сезонните работници, но било при определени правила, а препоръката на МВнР все още е да се пътува само в краен случай.

По думите й за радост ЕС вече не е епицентъра на кризата, тъй като навсякъде намалял броя на заразените и смъртността. „Не случайно ЕК излезе с 4 препоръки за възстановяване към държавите-членки. Една от целите е възстановяване на общия пазар, но трябва да става планово и отговорно“, отбеляза външният министър.

Тя коментира плана на ЕК за възстановяване, като каза, че за нас било важно да има равен достъп на всички държави, а критерия да не е само за държави с най- голям брой заразени и починали, защото всички икономики пострадали. „Тепърва ще започват трудните консултации, особенно след BREXIT и след COVID-19“, добави още Захариева. По думите й била полезна френско-немската инициатива и сега бил момента съюза да излезе по- силен.

По повод изложбата в руския културно информационен център, Захариев подчерта, че МВнР ще реагира и, че подкрепят становищата на БАН и на редица историци. По думите й ще се реагира, чрез Министерството на културата, като се изпратят становищата на руския център.

Външният министър не се съгласи с изказването на президента Румен Радев по-рано през деня, че сме влезли в хоас и излизаме в такъв от кризата, като подчерта, че България е една от държавите, които са се справили най-добре.  „Няма как да казваш хаос на такива данни, в крайна сметка цифрите говорят по-добре от думите“, завърши тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене