Без категория

Кресненското дефиле – най-смъртоносният пътен участък в България

катастрофа

Пътните отсечки, които взимат най-много жертви у нас при катастрофи, са 23, пише вестник „Телеграф” в днешния си брой като се позовава на черната статистика на КАТ. Освен обичайно натоварените артерии в класацията влизат и участъци от второкласни, третокласни и общински пътища. Именно там положението е най- страшно, защото движението е двупосочно и това води до рискови изпреварвания.
Първото място в челната статистика е за пътя към Гърция – Е-79 в участъка през Кресненското дефиле. Второто място по смъртност е за участък на морето – между Слънчев бряг и Обзор. На трето място е пътят до село Венец в Бургаска област. Коварен участък е и този между Ахелой и Поморие, както и при разклона за Равда. През зимата пък най- много катастрофи стават участъкът от Костинброд до Берковица.
Някои от тези места вече имат и специални наименования поради честите злополуки. Например отсечката Пловдив – Смолян се нарича „шосето на смъртта” заради зверските сблъсъци. Това е и един от най-натоварените участъци у нас, тъй като е единствената връзка между двата града, както и към КПП Златоград и Гърция.
Сред опасните отсечки са и Превала-Пампорово, където завоите често водят до катастрофи. Същото е и положението на пътя Благоевград-Банско. В Северна България пътят между Русе и Бяла е рекордьор по кървави инциденти.
За да се справят с високата смъртност, от КАТ и Агенция „Пътна инфраструктура” планират да поставят разделителни мантинели на двупосочните пътища, там, където мястото позволява. Според полицаи, това може да спаси до 50 човека годишно, тъй като ще ограничи изпреварването на забранени места.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене