Село Долен загива! Некадърно управление съсипа потенциала на добре развития туризъм в района!

болно е да гледаш как стегнати и нови къщи на село тънат в разруха!

Болно е да гледаш как стегнати и нови къщи на село тънат в разруха!

Масова разпродажба на имоти, готови разбаботени бизнеси, хотели и дори заведение от сатовчанското село Долен, тече в сайтовете за продажба на недвижимо имущество. Справката е направена от местни експерти, които сигнализираха Топ Преса. 

Родопското село което до преди години беше една от основните дестинации за селкси туризъм в региона, тотално замира, а според местните причината е напълно непрофесионалното и неадекватно управление на селската управа.

„От години село Долен има проблеми с доставката на вода. Селото летните месеци буквално ежедневно е във водна криза. Нищо не се прави за реставрация на храмовете, за културните забележителности, да не говорим за програма за привличане на туристи. Давам ви пример община Гърмен – само за две – три години, селата Лещен, Ковачевица, дори Огняново и Марчево се превърнаха в атрактивни дестинации на желаещите да почиват на село и в Родопите. В Гоце Делчев селата Делчево, Попови ливади, Господинци, Брезница и др. също са хит сред търсачите на подебен вид туризъм. А името на Долен се срина. За това решихме да си продадем хотела, който от години буквално работи на загуба.“ Споделя пред репортер на Топ Преса, собственик на заведение за настаняване, който е обявил че продава бизнеса си.

Само че за една година откакто е обявил решението интерес към имоти в Долен – няма. Нещо повече дори, постоянни жители на селото са взели решение ако могат да продадат къщите си и да търсят по качествен живот в близките развити общини Сатовча, Доспат и дори Гоце Делчев. Същото правят и тези, които имат имоти за собствена уикенд почивка.

„Истинско престъпление е архитектурен и природен резерват като сатовчанското село Долен да се руши и съсипва. Потенциалът историческите му особености, духът на старото село, има потенциала да се развие като Боженци и Етъра в Габровско, като Мелник преди години, като стария град Несебър… Има обекти за археология, окултен, православен, пешеходно – планински, фалклорен и дори кулинарен  туризъм, не само селски. Но без подкрепа от държавата това не може да се случи. В Долен има сериозни съмнения, че се управлява феодално и интересите са само на местната власт. Имаше доста случаи на репресирани инвеститори, чийто къщи за гости и хотелчета бяха атакувани, палени, изпотрошавани, с цел да бъдат прогонени. Никой не направи нищо по въпроса…“ коментира ситуацията местен жител, отказал да му публикуваме името.

Трудно би се възродило нещо което е съсипано, но наистина е необясним мазохизъм да рушим това, което може да храни цял един регион за нищо.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене