Абитуриенти в Разлог заменят дефилето с автошествие

Вместо с дефиле в центъра на Разлог тазгодишните абитуриенти от ОУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ ще ознаменуват своето завършване с автошествие и официално изпращане в двора на училището. Това ще стане навръх 24 май – денят, в който традиционно се отбелязват абитуриентските балове в града. Зрелостниците и техните учители имат само ден за подготовка, тъй като са получили разрешение от община Разлог вчерашния ден. Шествието е съгласувано и с РУ – Разлог, откъдето ще направят организация за обезпечаване сигурността на абитуриентите и осигуряване на зелен коридор.

Абитуриенти в Разлог заменят дефилето с автошествие

Сборният пункт на зрелостниците е в 19:00 часа на улица „Христо Ботев“, край бензиностанция „Лукойл”. Шествието ще мине през кръговото кръстовище в центъра на Разлог, по улица „Шейново”, ще продължи по улица „Екзарх Йосиф“ и ще се съберат в двора на гимназията за последно отброяване. Препоръките са в един автомобил да има по двама зрелостници.

Общо 45 са завършващите от випуск 2020 тази година, като 28 от тях са показали отличен успех през петте си години на обучение. Надеждите на всичките им преподаватели са да затвърдят високите резултати и на матурите и да влязат в желаните от тях университети и специалности.

Рекорден е броят на отличниците от 12 „а“ клас с класен ръководител Мариана Манова, където от общо 23-ма завършващи 18 са с отличен успех. Някои от завършващите са потвърдили отличните си оценки и на проведено състезание с формат на матура в Благоевград и това им е осигурило сигурен прием в ЮЗУ – Благоевград. Зрелостниците обаче възнамеряват да кандидатстват и в други университети. От състезанието с отлични оценки по география са Михаела Борисова и Николета Калоянова, а по химия – Мария Коцакова и Яна Михайлова. Мечтата на двете момичета е да учат медицина и тепърва им предстои сериозният изпит, тъй като това е една от малкото специалности, за които ще се проведат кандидатстудентски изпити тази година. Даниела Попова също се е явила на състезанието, но по биология, и е получила максимална оценка 6.00.

Сред отличниците на випуска е още волейболистката Християна Боздева, която е издържала онлайн изпит в Нов български университет. Списъка с изтъкнати ученици с отличен успех допълва и Дана Мицина, която през петте си години на обучение е печелила редица литературни конкурси. Тази година тя грабна първо място на национален конкурс, посветен на Никола Вапцаров.

С награди и призови места от различни състезания и конкурси са и Маргарита Дюлгерова, както и Георги Тренчев, печелил състезанието по речеви и комуникативни умения Spelling Bee.

Сред отличниците са още Ивайло Стоянчев, Елица Парапунова, Милена Накова, Веселина Гаргова, Ася Бонкова, Маргарита Чипева, Стефания Дърпатова, Рени Хаджииванова и Ива Кенанова, всички с постижения в различни области на спорта и образованието.

Десет са отличниците и в 12 „б“ клас с класен ръководител Росица Вълканова, а завършващите са 22-ма. С пълно шест през петте години на обучение завършва Благовест Лигов, който е и сред изтъкнатите волейболисти в града.

Трима са учениците, които са преминали успешно изпита по английски за Кеймбридж сертификати и вече са приети в чужбина. Това са Благой Манзуров, Петър Кръстев и Лидия Вачева. Ралица Юрукова е пък с пълна шестица от предварителен изпит в УНСС, проведен преди обявяване на извънредното положение в страната. С оценка „Много добър” /5/ от предварителен изпит в ТУ – София е и Николай Калоянов. Сред отличниците са още Ани Шаркова, Гергана Григорова, Николай Бучков, Христина Тумбева и Христо Грозданов.

Въпреки невъзможността за подобаващо изпращане на абитуриентите и тържество по повод 24 май СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ намери начин да отбележи празника, да поощри и отдаде заслуженото на своите отличници. Те намериха място в специално подготвената за повода мултимедийна презентация, която бе публикувана на страницата на училището и споделена десетки пъти.

ЯНА ЙОРДАНОВА в.Струма

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене