Екатерина Захариева: Трима еврокомисари похвалиха България

Целта е безопасно да започне възстановяване на движението, което ще задвижи икономиката, заяви външният министър Екатерина Захариева по БНТ по повод поетапното разхлабване на противоепидемиологичните мерки в цяла Европа. Трима комисари похвалиха България как усвоява всяко евро, за да се справи с последиците от кризата с коронавируса, каза още външният министър.

Увеличени са парите за социален патронаж, поясни още Захариева. „Не е вярно, че даваме само заеми, все пак сме във валутен борд, не може да печатаме пари, каза Захариева по повод критиките на опозицията, че кабинетът дава възможност на хората, останали без работа, само да теглят заеми, а не безвъзмездна помощ.

Ние сме ангажирани затова лак постепенно да облекчаване, за да задвижим икономиката“, каза още Захариева. Президентът се появява на събития, за да критикува правителството. Правителството подаде ръка, очевидно няма комуникация, заяви Захариева, която нарече нападките на президента Радев абсурдни.

Болградският район в Одеска област, населен предимно с етнически българи, ще остане в сегашните си граници и няма да бъде разделян в рамките на планираната в Украйна териториално-административна реформа. Това е заявил украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, с когото вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаряла по телефона. Административната реформа в Украйна е започнала отдавна.

Тя не трябва да допуска раздробяването на региона, където има българска общност, заяви Захариева. „Не бях в парламента , когато се приемаше декларация за българската общност, защото не бях поканена“, каза Захариева по повод критиките на БСП, че не е присъствала на дебатите при приемането на декларацията в парламента в подкрепа на българската общност в Украйна, която е застрашена от административната реформа там. Захариева е готова да даде повече информация по темата на заседание на външната комисия в парламента.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене