Кого лъжем с омърляните маски и ръкавици, с общия парцал за бърсане на маси и столове?

Не всички сервитьори спазват добра хигиена и в повечето случаи маските и ръкавиците само разнасят заразата

Колко да е чисто в един ресторант, където е задължително да се разнасят колонии бацили от всички клиенти и персонала

Не ви ли се струва, че работата с ръкавици води до по-ниска хигиена? И не става въпрос за страх от вируса, коронясан с най-добрия PR в света.

Аз съм от тия мрънкащите, дето не се препарираха от шубе и не се скриха под юргана, за да не ги отнесат с хладилните камиони. Освен него съществуват далеч по-реални здравни рискове като хепатит, дизентерия, стрептококи, стафилококи, ентеровируси и други.

Оня ден седнах в едно заведение и потните ръце на сервитьорката прозираха под ръкавиците й. А самите те бяха непростимо мърляви.

Забърса масата и стола с античен сивкав парцал с отиграни движения и със същите ръкавици продължи обслужването. Иначе, масите в заведението бяха със спазено разстояние, но какво от това, щом чрез цялата мръсотия по ръцете на персонала, бацилите на всички посетители, заживяват като едно голямо и задружно семейство.

Не бях груба, момичето не е виновно, така й е наредено, а и динамиката на работата й е такава, че не може да си сменя ръкавиците след всяка извършена дейност. Виновна е цялата идиотска ситуация, в която сме поставени всички.

Просто отказах да ми се докосват приборите. Не и с тези “предпазни средства”, които са чисто и просто резервоари на зарази. Дори и да се сменят по време на работа, това не ми навява по-сигурни асоциации, защото прецизна смяна с цел перфектна хигиена е практически невъзможна.

Моето мнение е, че няма по-добър метод от честото и правилно миене на ръцете. Но така й беше заповядано – да е с ръкавици. И тя спазваше заповедта. Нищо, че скоро ще й се наложи да посети дерматолог, заради кожните проблеми, които ще я сполетят.

Със същите тези “чисти и защитени” от коронавируса ръце момичето подръпваше и наместваше откровено вехтата и с отдавна отдалечена от оригинала си цвят маска и се почесваше по носа и устата, поставяйки в риск и себе си от всевъзможни зарази.

А маската й, ах, това мощно оръжие срещу ковид някой си там – при микроскопски анализ сигурно ще се чуят и гласовете на колониите бацили, заселени върху нея.

Абе, друго си е да си стабилно подсигурен с покрито лице при 30 градуса! Нищо, че ти е затруднено дишането. Нищо, че дори и хипохондриците ходят с маски, направени от кюлоти, фусти и материи, подходящи за всичко друго, но не и за предпазни медицински изделия.

И какво от това, че за правилното използване на маските има стриктни правила, за да не си докараш редица сериозни заболявания, дори да не срещнеш никога оня опасен коронавирус. Защитата от ковида преди всичко! Има ли маска – има, дезинфекцира ли момичето масата и стола – да, ръкавички сложили ли сме на персонала – много ясно, пандемия е все пак. Всички заповеди – спазени. Хигиена – клас.

Автор: Вероника ШКЕТИЕВА, снимката е илюстративна

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене