Три жени от Осина, сред тях и тийнейджърка, с Ковид-19

Нови 5 положителни случая на Ковид-19 са установени в Благоевградска област, съобщиха вчера от Националния оперативен щаб. Всички са от община Сатовча, като 3 са в село Осина, където беше локализирано огнище на коранавирус. Новозаразените са три жени, сред които и 16-годишно момиче, които са приети в инфекциозното отделение на гоцеделчевската болница. Жените нямат родствена връзка с установените към момента вирусоносители, но са от една махала, заяви кметът на селото Славчо Хаджиев. Д

ругите два нови случая са от селата Сатовча и Ваклиново. Село Осина може и да бъде поставено под карантина, ако случаите на заразени с Ковид-19 продължат да се увеличават. Миналата седмица почина 69-годишен жител от селото, който бе приет в инфекциозното отделение на гоцеделчевската болница с положителна проба и множество съпътстващи заболявания. Починалият Пламен Адамов е първи братовчед на съпруга на медсестрата, която първа се зарази с коронавирус от онкоболна жена, която след това почина.

Впоследствие се установи родово огнище на коронавирус в село Осина – 25 човека се оказаха с положителни проби. Първоначално бяха хоспитализирани 5 човека от село Осина, а останалите бяха поставени под домашна карантина, без клинична симптоматика. Над 30 човека, които са с отрицателен тест, също са под карантина като контактни лица. Под карантина са поставени и хора от село Ваклиново, където миналата седмица бяха установени мъж и жена с коронавирус, а вчера бе обявен трети случай. Към 18 май броят на потвърдените положителни случаи на Covid-19 в референтна лаборатория на територията на област Благоевград са общо 132 лица, съобщават от РЗИ. От тях под домашна карантина са 98 лица, от които 22 излекувани, хоспитализирани са 27 лица, починалите са 7, като последният случай е с 69-годишният петричанин, който бе приет в тежко състояние след онкологична операция в софийска болница. За периода 11-17 май са диагностицирани с Covid-19 31 лица. Издадени са 22  предписания на положителни за Covid-19 и 49 броя на контактни лица за домашна карантина. За същия период на ГКПП на територията на областта са издадени 2600  предписания за задължителна карантина на влизащи в страната граждани. Извършените съвместни проверки с РУ на МВР за спазване на домашна карантина са 122.

За периода 11-17 май са взети 156 проби за РCR изследвания, като от тях 46 в Дома за стари хора в благоевградския кв. „Струмско”. С положителен за Covid-19 резултат е едно лице в добро състояние, без симптоми, карантиниран в Дома за стари хора.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене