Кюстендилската галерия още не отваря заради климатиците

Кюстендилската художествена галерия „Владимир Димитров Майстора“ все още не отваря за посетители заради климатичната система и вентилацията, които също са риск за разпространение на корона вируса, каза шефът на културното звено скулпторът Валентин Господинов. Той е изпратил писмо до РЗИ и до кмета на общината Петър Паунов за съвети и препоръки как изложбените зали могат да бъдат отворени, без това да създава проблеми по разпространение на вируса – и за екипа, и за посетителите. Галерията е затворена трети месец. Въпреки запитванията и заявки за посещения последната седмица все още не може да отвори. Отложени са и изложби – минаха няколко онлайн изложби с творби и автори от фонда на галерията, за което Kmeta.bg писа.

При отминаването на сахарската вълна и времето нагорещи още, температурата в залите и изобщо в комплекса става до 40 градуса. Тогава трябва да се включат всички климатици, а това не е безопасно откъм разпространение на заразата. Трябва да се пазят и посетителите и хората от екипа уредници и изкуствоведи, обяснява директорът Валентин Господинов.

Затова пък до дни ще отвори експозицията в къщата музей на Владимир Майстора в близкото с.Шишковци, където художникът е живял и работил и е създал едни от най-големите си шидьоври, около 30 години. Дори се готви и книга за включеното в експозицията и лични вещи на художника, за освегеването на градинката и алеите при гроба на Майстора в близост до кметството в Шишковци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене