В навечерието на 24-ти май и по случай 160 годишния юблей на Първо ОУ Св.Св. „Кирил и Методий“ в Гоце Делчев, да си спомним за учителката Мария Шехинова-Златарева

Име, което трябва да помним, това е името на Мария Шехинова Златарева , учителствала в Първо ОУ  в Гоце Делчев и оставила светла диря след себе си .

С живота и просветното дело на учителката от Неврокоп  Мария Шехинова ни запознава учителката Мария Тодорова Мавродиева за което, екипът на Топ Преса изказва искрени  благодарности !!!

       Мария Шехинова е родена на 30 ноември1877 година и е дъщеря на известнияневрокопски будител Стоян Шехинов. Известное, че бащата  е притежател на хан и отделя две отстаите на хана си за класни стаи . В хана, койтоживеят се чуват гласовете на децата и учителите. В сърцата на баща и дъщеря има вроден страмежза просвещение и почит към училището.

Ханджията Стоян и баща на Мария е уважаван и почитан от съгражданите си, защото макар и имотен, той извършава дарителска дейност. Той е образаван и свободолюбив. Не случайно е Председатал на читалището и важна фигура в управата на града. От осемте си деца Елена и Стоян Шехинови остават само с едно. Като малкаМария расте слабичко дете и с крехко здраве, нов погледа се вижда неподправеналюбознателност. Бащата, прогресивно мислещчовек насърчава дъщеря си да учи. Мария учи основното си образование в девическотоучилище и го завършва с отличен успех, следкоето баща и я изпраща в Девическотопедагогическо училище в гр. Солун. Тя е възпитавана в патриотичен дух и се връща в града завършила  отново с отличие. Първите и стъпки на учител са в Крива Паланка. Тя знае, ченуждата от учител там е голяма, порадиизвестието, че предишната учителка МарияСимедчиева е убита от сръбски чети и тя отиватам смело изпълнявайки своя дълг. Следтригодишния престой в Крива Паланка, младатаучителка не се задоволява и ограничава само с ограмотяването на учениците си. Тя е загриженаза просветата и създава и открива ограмотителникурсове за по-възрастнато поколение на селото. Говори смело срещу провежданата по това времесръбска пропаганда и влага силите си заповдигане на народностното самосъзнание нахората.

От 1896 г. да 1898 година учителствува в роднияси град Неврокоп. И тук тя достойно изпълнявазаветите на баща си, будния възрожденец СтоянШехинов. Учителствувайки в гр. Неврокоп в училищеКирил и Методий, младата учителкасе омъжва за златаря на града и приема неговотофамилно име Златарева.

От 1898 и до 1910 година тя остава вкъщи, за даотглежда четрите си деца. Скоро обаче я сполетява нещастие-умира съпругът и. МарияШехинова-Златарева решава отново да започнеда учителствува. Към това решение я подтиквануждата от препечелване за насъщния  ипризванието на народна учителка.

Сполетява е съдбата на много учители: местенетоот едно място на друго, безпросветността, борбас предразсъдъци, оскъдни средства, лошиусловия за работа.

От 1910 зо 1911 година учителствува в гр. Якоруда, а през учебната 1911 и 1912 година в с. Зърнево. Балканската и Междусъюзническатавойна я заварват в с. Кочан община Сатовча .Цари несигурнаст, затънтеност и борба с гръцкии турски чети. Учителката отстоява натрудностите като междувременно отглежда и четирите си деца.

От  1913 до 1915 година Мария Шехинова-Златарева ограмотява децата в с. Добротино, а от1915 до 1922 година-в с. Мосомище.

Освен с пряката си просветителска дейност, тя сезанимава и с друга хуманна дейност: организиранаселението за подпомагането  на гладуващитевойнишки семейства.

От 1922 до 1933 година учетелствува в родния сиград отново в училищеКирил и Методий. Самоотвержено, честно, скромно и достойноизпълнява своя дълг, всеотдайно работи да научиучениците си на четмо и писмо и най-важнотоформира у тях любов към учението. Има вече и свои ученички, нейни последователки в лицетона ученичката си Мария Караманова, коятозавършва за учителка.

Тя с любов и призанателност си спомня за своятаучителка като я описва като средна на ръст, с кок, много взискателна, строга  и волева. Нека с признателност и любов си спомним за народнатаучителка Мария Шехинова-Златарева, изпълниладокрай заветите на баща си народния будителСтоян Шехинов.

Уникална  снимка от строежът на Първо основно училище, новатасграда, 1937-1939г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене