Марешки: Продажници скачат срещу идеята за държавни бензиностанции

Виждам едни хора, които през години са продали България на безценица и са я съсипали, да казват сега, че изграждането на държавни бензиностанции щяло да бъде вредно. Това коментира пред бТВ лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

Не чувам някой да казва, че да имаме държавни болници като ВМА, Александровска, ИСУЛ е вредно, добави той. Марешки обясни, че приветства идеята за държавна верига бензиностанции, но изрази притеснения тя да не се опорочи от някой държавен чиновник. По думите му със същата идея той влязал в парламента преди няколко години.

Според Марешки с 50, максимум 100 бензиностанции, държавата може да постигне ефекта, който очаква – не само намаляване на цените, но и изсветляване на бизнеса и прибиране на повече данъци. Това са странични ефекти, които могат да направят България не само балкански, но и европейски тигър, каза той.

По думите му, държавата може да направи „лоу кост“ бензиностанции, които да не са лъскави и в тях да бъдат инвестирани не много средства, за да бъде цената конкурентна. Отделно, може да договори по-добри доставни цени с Лукойл, но може и да внася, каза Марешки, като посочи, че рафинерии има в Румъния и Гърция. Това ще дисциплинира и производителя, добави той.

Марешки посочи и като своя идеята на касовата бележка да се пише доставната цена на горивото и маржа за търговеца. Браншът скочи и още нямаме най-елементарното – да видим кой на каква цена купува и какъв марж се слага. Пък после да обяснява в този марж златни тоалетни ли има, брутално високи заплати ли дава, каза лидерът на „Воля“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене