Направиха песен по повод 100 г. от смъртта на големия Стоян Мълчанков

На 22 април се навършиха 100 г. от убийството на войводата Стоян Мълчанков. По този повод навръх кръглата годишнина беше представена песен и видеоклип, посветени на големия българин.

Песента е с автентично звучене и се изпълнява от народните певици Лидия Ангелова и Бисера Иванова от с. Драговищица, община Костинброд и оркестър „Шевица“. Текстът е дело на Ивайло Шопски, а за аранжиментът е отговорен Иван Йосифов.

В клипа участват членове на клубове „Традиция“ – Благоевград и „Родопски хайдути“. Интересно е, че в него участва и родственик на войводата Стоян Мълчанков – Георги Мълчанков.

Песента и кадрите от клипа ще са част от документалния филм, който ще бъде посветен на войводата.

Мълчанков е роден в с. Скребатно, Неврокопско. Деец на ВМРО, учител, участник в Илинденско-Преображенското въстание, водач на чета в Балканската война, народен представител, инициатор на изграждане на теснолинейката Септември-Добринище. Убит е на 22 април 1920 г. близо до Неврокоп.

Филмът и песента са по идея на Николай Борисов и Ивайло Шопски, като те се реализират с подкрепата на фондация ВМРО и родственици на войводата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене