Рали шампион: Високата скорост е сигурна формула за смърт

Рали шампион: Високата скорост е сигурна формула за смърт, внимавайте и с изпреварването

Най-важното качество за един шофьор е умението да предвиждаш, заяви в интервю за БГНЕС легендарният български автомобилен състезател Димитър Илиев. Като осемкратен рали шампион той има огромен опит зад волана, а със своята академия по безопасно шофиране се опитва да го предаде на младите водачи, за да излизат те по-подготвени на пътя.

Димитър Илиев

България е на едно от челните места в Европа по брой жертви по пътищата

„Това е сложен въпрос. До голяма степен всичко опира до културата на хората. Много често подценяваме шофирането, а то изисква сериозно отношение, внимание и дори себеотдаване. Докато управляваме автомобила, ние не трябва да правим други неща – да гледаме в телефона, да се разсейваме с пътника до нас, а да отдадем цялото си внимание. Шофирането всъщност е сложно нещо, което понякога човек подценява, а ситуациите на пътя могат да се случат буквално за секунди. Ако ние не внимаваме, не можем да разпознаем промяната в дадена опасна ситуация и в един момент може да се окаже, че вече е късно за реакция“, разказа Димитър Илиев.

Според него най-често бъркаме в отношението си към шофирането. „Ние сядаме зад волана, за да се придвижим от точка А до точка Б, но през това време говорим по телефона, пишем SMS, мислим за много други неща, а просто помежду другото караме колата“, смята той.

шофьор с телефон

Излизаме неподготвени на пътя

Рали шампионът е категоричен – един от големите проблеми е, че младите водачи сядат зад волана не добре подготвени.

„Не са достатъчни часовете обучение. С 32 учебни часа не се става шофьор. Освен това – трябва да има задължителни елементи в обучението. Масово шофьорите излизат на пътя дори без да знаят как се спира аварийно. Ако утре пред него стане дадена ситуация, той не знае как правилно да натисне спирачките. За съжаление в обществото витае мнението „Абе да си взема шофьорската книжка, пък аз ще се науча след това“. Да, човек се учи докато е жив. Аз се уча до ден-днешен, но все пак има някои основни неща, които всеки трябва да знае и да разбира, когато кара автомобила“, подчерта още Димитър Илиев.

шофьор

Глобите за нарушители имат дисциплиниращ ефект

„Живеем с усещане за безнаказаност. Всеки шофьор в даден момент нарушава правилата. Трябва да има по-строги закони и наказания за нарушителите на пътя“, категоричен е състезателят.

За пример той дава всички нашенци, които влизат с автомобилите си в други държави. „Защо на всички българи, когато влязат с колата си в Гърция, шофирането им се променя? Всички започват да карат по съвсем различен начин. Защото витаят митовете за гръцките полицаи, които, ако ни спрат, ще ни свалят регистрационните номера и ще платим 500-600 евро глоба. Оттам нататък само гледай каква дисциплина настава. Всичко живо кара, спазвайки всички ограничения“, посочи още той.

шофьор кола магистрала мъж

ThinkStock/Getty Images

Високата скорост е най-големият проблем на пътя

„Високата скорост е сигурна формула за смърт. Стане ли инцидент при висока скорост, почти винаги той завършва със смърт. Ние, хората, просто не можем да издържим на тези физични закони, които се случват при една тежка катастрофа“, припомня рали състезателят.

Всичко зависи от човешкия фактор и подлежи на промяна

Според Димитър Илиев безспорно най-опасната маневра, която води до най-много инциденти, е изпреварването. „Това е най-опасното нещо, което правим. Много често там нещо объркваме. Има много фактори, които трябва да пресметнем – нашата скорост, възможността на колата да ускори, скоростта на колата пред нас, скоростта на колата срещу нас, разстоянието. Всичко това трябва да се пресметне бързо. Тази сметка, направена по грешен начин, създава опасна ситуация“, сподели Димитър Илиев.

Съветът му към всички водачи е прост, но ясен – бъдете толерантни! Нежеланието ни да отстъпим може да доведе до тежки инциденти!

пиян шофьор
ThinkStock/Getty Images

Не сядайте зад волана пили, никога!

„В тази посока трябва много да се работи. Ако хванат водач с алкохол или наркотици, той трябва да разбере, че нещата са сериозни, това е сериозно нарушение“, категоричен е Димитър Илиев.

Думите му се потвърждават и от случая с тежката катастрофа в столицата, която отне живота на журналиста Милен Цветков. При нея пробата за наркотици на водача, причинил инцидента, се оказа положителна.

Във връзка с повдигналия се дебат за това дали млади шофьори трябва да карат големи и мощни автомобили или трябва да се помисли за евентуални законови промени в тази посока, Димитър Илиев също има своето мнение. „Аз твърдя, че мощните автомобили, ако човек ги управлява правилно, са по-безопасни. Нещата нямат еднозначен отговор. Всичко трябва да бъде добре премислено“, смята той.

Към всички млади и все още неопитни водачи той дава няколко съвета. „Трябва да следиш поведението на всички участници в движението. Ако забележиш дори малка нередност, ти трябва да я вземеш предвид, за да можеш да реагираш. Не е лесно, не всичко може да бъде предвидено, но по-голямата част от грешките на пътя могат“, сподели още рали шампионът.

шофьор
iStock/Getty Images
 БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене