ОбС-Благоевград стана за резил- остави Общината да има двама кметове!

Общинските съветници не приеха предложението на групата от БСП, като извънредна точка в дневния ред, да бъде гласувана отмяната на решението на Общинския съвет, а именно – временно изпълняващ длъжността кмет на Общината, да бъде Ясен Попвасилев, въпреки, че административният съд в Благоевград спря изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия, за предсрочно прекратяване пълномощията на Румен Томов, като кмет на Областния център. Което противоречи, на думите на част от общинските съветници, от предишната сесия, според които, общината не можеше да бъде оставане без кмет, за това трябваше да се избере временно изпълняващ длъжността, но ако съдът спре решението, са готови да отменят решението си. Което днес стана ясно, че не е така. Това навява към идеята, че определени общински съветници искат да се пречи да се работи нормално.

Кой има интерес да се поставя под въпрос легитимността на всички документи, които излизат от общината?

Остава казуса сред хората -кой сега ни управлява? Ако имам искане или питане до кой от двата кмета да бъде адресирано?

Цари пълен хаос, който за жалост е на гърба на благоевградчани. А нали именно работата на общинските съветници е да бъдат и да работят в полза на обществото. Вместо да бъдат адекватни, разумни и да спазват закона, голяма част от тях  с тези си действия се опитват да пречат на работата на общината.

Ясното е обаче, че определението на съда е с по-голяма тежест, защото то произтича пряко от Конституцията, Томов е кмет пряко избран от народа, според което той е суверена на властта, докато решението на ОБС е от извънреден характер, заради конкретна създадена извънредна ситуация, което в никакъв случай не може да бъде с по-голяма тежест от другото решение.

Не е ли време общинските съветници да се замислят как да бъдат в помощ и услуга на своите избиратели, както и да взимат мъдри решение, които не са продиктувани от вътрешни задкулисни намерения. Да се научат да държат на думата си, а не като фурнаджийски лопати да сменят мнениято си. До кога личните интереси, ще бъдат поставяни пред тези над обществото?

Има и такива общински съветници обаче, които мислят и действат принципно и са последователни в думите и изказванията си и не ги е страх да отстояват мнението си и да се борят за него до край. Днес адвокат Гергана Янчева от БСП закри сесията с думи, над които трябва да се замислят голяма част от колегите й:

„Уважаеми колеги, ние от групата на БСП, смятаме, че въпреки различните ни политики и убеждения, ние всички сме тук, за да работим за гражданите на Благоевград. Разумът и законът трябва да са водещи в нашите действия, ние не сме тук да мерим мускули и понеже в тази зала на предходното заседание се изказа мнение, че ще станем за резил, е казвам ви днес станахме за резил!

На предходното заседание на ОБС въпреки, нашето предложение да не прибързваме с избора на временно изпълняващ длъжността кмет, същото не беше прието, но в тази зала от тази трибуна се каза, че ако се наложи и  ако съдът спре изпълнението на решението на ОИК -„Ние ще отменим нашето решение“. Днес не само, че не го отменихме, а нещо повече се случи, представителите на една и съща политическа формация изказаха противоположни мнения- единият каза нашето решение не поражда действие, а другият пък намери сили да се самоиронизира и да каже, че имаме най-много кметове в България.

Нещо повече представителите на групата на ГЕРБ тази седмица са внесли материали в Общината, адресирани до временно изпълняващия длъжността кмет Ясен Попвасилев! Уважаеми колеги станахме за резил! Изводите ги оставяме на нашите избиратели, всички жители на община Благоевград“!

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене