20 лв. стигна за килограм череши в Благоевград

Колкото повече обеднява българинът заради икономическата криза, предизвикана от коронавируса, толкова повече скачат цените в магазините. Това важи с пълна сила за плодовете и зеленчуците, които купуваме тази пролет. По всичко личи, че родните производители не се шегуват и явно искат да проверят докъде може да стигне покупателната способност на клиентите. Този социален експеримент обаче няма да помогне на никого и губещи ще бъдат и земеделците, и купувачите.

Големите розови домати, произведени в Кресна, се предлагат за 4,99 лв. за килограм. По-малките са по 3,50 лв. Подобна е цената и на българските краставици. За сметка на това гръцките зеленчуци се продават почти два пъти по-евтино.

От няколко дни по-големите зеленчукови магазини заредиха и първите кюстендилски череши, които предлагат за 20 лева за кило. Продавачите признават, че цената е стряскаща и единици са онези, които се престрашават да ги купят.

Иначе тази сутрин по Нова тв производители обясняваха, че тази година се очаква нормална черешова реколта и прогнозираха цени до 2,50 лева за килограм. Дали това наистина ще се случи – предстои да разберем.

И на останалите плодове цените са солени. Ябълките се търгуват за 3,50 лева, толкова са и вносните круши. Гръцките нектарини и кайсии държат цена от 10 лева за килограм. Ягодите продължават да се продават за около 7 лева./илинден прес/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене