Бивши служители на един от хотелите в Банско: Все още не сме получили парите си!

Част от бившите служители на „Гранд Хотел Банско“ твърдят, че все още не са получили трудовите си възнаграждения за изминалите месеци, през които са работили в курортния град. Те се свързаха с екипа ни, за да уведомят, че продължават да търсят правата си. Това се случи след като на 3-ти април тази година един от мениджърите на обекта обяви пред Искра.бг, че до седмица ще бъдат дадени заплатите на всички, които имат да получават такива.

Сред потърпевшите е Любомир. Мъжът обясни, че до този момент пари са получили единствено работниците, които са жители на населените места около Банско. По негови думи причината е, че няма къде другаде да отидат да работят, а хотелът ще разчита на услугите им и през следващите сезони. Останалите все още очакват изработените суми.

Според Любомир не е било нужно собствениците да теглят заем, за да им се издължат, тъй като разполагат със средства. Имената им са свързани с множество фирми, а тяхна собственост е и една от най-големите вериги за фитнеси в страната:

Потърпевшите сме си направили група във Фейсбук. С нас се свързаха и други работници, които са се трудили за хотела преди време – между 2 и 5 години. Те ни уведомиха, че също са в нашата ситуация и не са получили нищо. Най-вероятно отново ще се смени името на фирмата, както е ставало и преди. По този начин собствениците ще си разрешат проблема.

По думи на Любомир са били уведомени, че ще им бъдат удържани пари за работните униформи, възлизащи на сумата от 180 лева, за което няма нищо против. Той изтъкна, че една от управителките го уведомила, че пари щяло да има, но не се знаело кои са хората, които ще ги получат.

Тези, които са дали гласност в обществото, че са били изгонени от сградата по време на извънредното положение, което по нейни думи не било така, а по твърдения на младия мъж е факт, щели да си понесат последствията:

Тези пари са ми много важни. Имам да плащам битови сметки, кредити от небанкови финансови институции. Натрупват ми се лихви, получавам постоянни обаждания и текстови съобщения на мобилния си телефон, че трябва да платя. Както знаете сега обаче е много трудно да си намериш работа. Аз тези пари съм ги изработил по честен начин и си ги искам.

Любомир заяви, че ще изчака до края на седмицата. Ако в този срок не получи очакваните възнаграждения, ще напише писмо до премиера на България Бойко Борисов, в което ще обясни ситуацията и ще поиска да вземе отношение по въпроса и да се спомогне за разрешаването му.

Иван и Наталия са двойка, която заедно е отишла да работи на мястото. Иван обясни, че след падането на извънредното положение в града, им казали, че трябва да напуснат хотела. На следващия ден отишли да потърсят заплатите си и да разберат какво се случва:

Казаха ни, че нямат право да дават пари и ще ни се обадят на следващата дата за плащане. Когато моментът настъпи, аз вече бях при семейството си под карантина. Звъннахме им, започнаха да обясняват, че нищо не знаят на този етап, да изчакаме. След още 20 дни ситуацията се повтори. Този месец получих заповедта си за освобождение. Тя обаче бе изпратена с наложен платеж от 8 лева. Обадих им се, че няма да я взема. С какво да ги платя, като не съм получил пари? На 8-ми май ми ги върнаха и не трябваше да плащам доставка. Пише, че съм взел средства, които не са ми дадени и очакват да се разпиша. На този етап не сме се разбрали абсолютно нищо.

Василий Геров също е сред бившите служители. Работил е като барман на мястото. Мъжът твърди, че има да получава около 800 лева. В документите, които получил преди около 2 седмици обаче пишело, че са около 290 лева. Човекът изтъкна, че няма понятие защо е занижена сумата.

Василий подал жалба до Районна инспекция по труда – София на 02.04.2020-та година. До момента по негови твърдения нямало реакция от тяхна страна.

Наш журналист се свърза с представител на институцията, за да разбере какво се случва. Оттам обясниха, че няма как да дадат информация на трети лица. Служителят на Районна инспекция по труда записа входящия номер на документа, името на лицето за контакт и датата, на която жалбата е стигнала до тях и се ангажира да провери как върви работата по казуса и по какви причини Василий все още още не е получил информация:

Единствено подателят може да се обади за справка и да провери защо няма отговор. Със сигурност ще получи съдействие от служителите. Често на адресите, които са дадени за връзка, не може да се намери даденото лице. Възможно е и тук да се е случило подобно нещо.

В петък след телефонен разговор с един от управителите на хотела, екипът ни им изпрати запитване, за да разбере и тяхната гледна точка по казуса. Потърсихме отговор на следните въпроси:

Има ли бивши или настоящи служители на „Гранд Хотел Банско”, които не са получили заплатите си?
Ако има такива, каква е причината за забавянето?
При положение, че не сте изплатили трудовите възнаграждения до този момент, в какъв срок ще го направите?
Имало ли е удръжки или глоби, за които служителите Ви не са били предварително уведомени?
Ако отговорът на Въпрос 4 е положителен, то каква е причината за наложените санкции?
Ако отговорът на Въпрос 4 е отрицателен, то ще бъдат ли наложени санкции, какви санкции и на какво основание?
Каква е официалната Ви позиция относно твърденията на бившите Ви служители, че не са получили изработените от тях суми?

До този момент не сме получили отговорите, касаещи становището на другите участници в неприятния казус.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене