Българските евродепутати Ангел Джамбазки, Андрей Новаков, Петър Витанов и Илхан Кючук ще внесат пакет от поправки и допълнения в пакет „Мобилност“

Европа оцелява в настоящата ситуация на кризата, причинена от коронавируса и по причина на това, че пакет „Мобилност“ не е приет, коментира в интервю за Радио Стара Загора еродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков. До 12 май, евродепутатите трябва да предадат в транспортната комисия предложенията си за поправки в пакета „Мобилност“.

Българските евродепутати Петър Витанов, Илхан Кючук, Ангел Джамбаски и Андрей Новаков ще внесат пакет от поправки и допълнения в пакет „Мобилност. Исканията за промяна в законодателството ще бъдат концентрирани върху връщането на камиона и водача в страната, в която е регистрирана фирмата.

Нашите исканията за промяна отразяват най-вече исканията на родните превозвачи. Ще настояваме този пакет да отпадне в най-тежката си форма или изобщо да не се гледа в пленарна зала, посочи Андрей Новаков. Реформа в сектора трябва да има, но искаме тя да отразява еднакво интересите и на държавите в Източна Европа, и на тези в Западна, така че считам, ако отпаднат такива нелепи разпоредби като връщането на камиона и връщането на водача, ще можем да направим по-приемлив вид на този пакет „Мобилност“, в който нашите компании ще продължат да работят.

Андрей Новаков подчерта, че една трета от държавите членки са против пакет „Мобилност“ в този му вариант. Това са Румъния, Полша, Унгария, балтийските държави, Малта и Кипър. Подкрепа декларират Потугалия и Ирландия, като периферни страни, които биха били засегнати по същия начин от тези непропорционални мерки. Предложените промени се подкрепят в частта за връщането на празния камион и от групата на „Зелените“ в ЕП, допълни Новаков и се надявам да смегчим тези разпоредби.

Андрей Новаков коментира още, че изходът от предстоящото гласуването на промените по мерките на пакет „Мобилност“ ще бъде определен и от факта, че бившите евродепутати от Великобритания вече не са част от ЕП и няма да участват в гласуването.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене