Константин Папазов поема издръжката на „Левски“

Треньорът на баскетболния „Левски ЛУКойл“ Константин Папазов ще получи акциите на футболния „Левски“ от Васил Божков. Това обяви самият Папазов пред БНТ. Нещо повече – той обяви, че ще има грижа и за издръжката на клуба, без да влиза в подробности за своя бизнес план и кои ще са източниците му на финансиране.

„За ужас на тези, които очакваха да има фалит, няма да има. Г-н Божков не го допуска, не даде възможност „Левски“ да фалира. Вярвам на неговата дума, че ще изпрати още утре акциите. И ще се отворят добри хоризонти за „Левски“. Важна е волята. Важно е, че г-н Божков опроверга масата – тези, които не вярваха. Развали съня на тези, които искаха „Левски“ да фалира“, обяви Папазов. Той уточни, че досегашният собственик ще прати утре акциите по куриер от Дубай.

Нататък обаче Папазов не влезе в подробности как мисли да издържа клуба. „Ще си изключа телефона за 24 часа, защото съм уморен“, бе директният отговор на въпроса откъде ще намери пари. А пред bTV заяви: „Кой ще дава парите ли? Това е тема на друг разговор. Кой ще дава парите това е моя лична отговорност.“
По-нататък подкара завоалирано: „Имам самочувствие да направя от всички фенове на „Левски“ един тим. Аз ще бъда капитан на този тим. Имам волята. Не съм параван на никой. „Левски“ ме е направил това, което съм и ще се отблагодаря за това. Нямам финансовия ресурс. Първо трябва да има кауза. След каузата трябнва да има много последователи. Очаквам стотици хиляди последователи на моята кауза. Всеки със своите компетенции ще помага. Ще се разделя с тези акции, ако някой ми покаже по-розово бъдеще за любимия отбор. Много хора направиха всичко възможно акциите да не бъдат в мен. Ще бъде примерът как се управлява „Левски“. Ще минем през много ужаси. Ще бъда първият собственик, който не обещава шампионски титли и лиги. Имам 26 години опит в българския спорт зад гърба си. Няма да се опитам да се харесам на феновете с гръмки обещания и селекция. Ще искаме реални неща. Бих поискал помощ от държавата във всякакви насоки – най-вече инфрасктруктурата. Да направи стадиона. Няма да се намери частен инвеститор за това, защото е огромна инвестиция. Г-н Горанов (б.ред. – финансовият министър Владислав Горанов) като е отказал помощ, ще го питаме пак. Ще направим всичко възможно „Левски“ да получи най-малко от държавата. Мнозина скочиха, когато „Левски“ излезе с адекватна позиция да поиска помощ. Такава са искали още „Рома“ и „Вердер“, при това за много повече пари“, каза още баскетболният треньор пред БНТ.

Бъдещият собственик на „Левски“ разкритикува и сегашното ръководство: „Три месеца никой не си направи труда да говори с г-н Божков, аз първи му звъннах на 29 април. Имах волята да вдигна телефона, защото службите, ако слушат, да слушат молбата ми за „Левски“. Този човек (б.ред. – Божков) го направи това от любов към „Левски“. Благодаря му, защото доста хора ще се страхуват да му благодарят. Ако има фалит на „Левски“ щеше да му бъде вменена тази вина. А „синият“ съд е много по-страшен от черковния. Той (б.ред. – Божков) ме попита тази сутрин как виждам нещата. Предупреди ме да не бъда употребен. Казах му : „Г-н Божков, това не може да бъде вашия „Левски“, защото той имаше друг хоризонт – първата година да изчисти дълговете, а втората да гони високи цели“. Страхувам се от предателството. Мога да бъда употребен само за каузата „Левски“. Нека да ме употребят за тази кауза.“

Накрая Папазов все пак изплю камъчето, че скоро ще стане ясно кой друг ще помага на „Левски“. „Има един човек, който през цялото време бе твърдо до мен, много известно име, и вие скоро ще го чуете.“ И тук подробности липсват, но Папазов все пак уточни, че издръжката няма идва от „ЛУКойл“ или „Ефбет“.

И допълни, че получаването на акциите било цел №1. „За цел №2 имаме 34 дни“, допълни Константин Папазов, намеквайки срокът, в който „Левски“ може да избегне обявяване в несъстоятелност. Първо спешно трябва да се намерят пари до седмица, за да се платят заплатите на футболистите и да не им се даде възможност да разтрогват договорите си. След това ще се търсят 1,5 млн. лв., необходими за довършване на сезона.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене