Прокуратурата не откри нарушения в ски зона Банско

ac355b6c7450

Коалицията от неправи­телствени орга­низации и граждански групи „За да ос­тане природа в България“ по­лучи резултати­те от проверка­та на Окръжна прокуратура – Благоевград от 7 юли 2014 г. за закононару­шения при изграждането на ски зона Банско в Национален парк „Пирин“. Проверката се извърши по разпореждане на Върховна административна прокуратура. Това е поредна­та проверка на Окръжна про­куратура – Благоевград по сиг­нали на природозащитници, които от години търсят отго­ворност за незаконните сечи и строителство в ски зоната.

Окръжната прокуратура не е установила нито едно нару­шение или престъпление. Ос­новната причина за това е, че разследващият орган винаги се обръща към службите за строителен контрол да провер­яват за нарушения на еколо­гичните закони при строителс­твото в ски зона Банско, въп­реки че това е в изключител­ните компетенции на Минис­терство на околната среда и водите (МОСВ).

От пресцентъра на „За да остане природа в България“ заявяват, че в резултат на то­зи подход се стига до абсур­дни противоречия в резолю­циите на прокуратурата:

Екоминистерството е до­кументирало, че ски писти „Плато-1″, „Шилигарник 2″ и „Стражите“, изгорялата чайна „Платото“ и резервоар с обем 15 000 куб.м не са съгласува­ни по Закона за опазване на околната среда (вкл. лифт Же­лезен мост-Платото), не са на­лице разрешителни за строеж и експлоатация, или че налич­ните не са спазени. Окръжна прокуратура – Благоевград обаче приема твърденията на строителния контрол, че в ски зона Банско не е констатира­но незаконно строителство;

Екоминистерството свиде­телства пред върховната про­куратура, че въпросните обе­кти не са предвидени в териториално-устройствения план на ски зона Банско, съгласуван с решение по ОВОС №57-13/ 31.07.2013 г. на МОСВ, а Ок­ръжната прокуратура приема единствено твърденията на концесионера и строителния контрол, че обектите са пред­видени в плана.

Върховната прокуратура приема констатациите на еко­министерството, че въпросни­те обекти не са предвидени в концесионния договор. Но Ок­ръжната прокуратура не под­лага на съмнение сведението на концесионера и строител­ния контрол, че обектите са включени в годишните инвес­тиционни програми на „Юлен“ АД и са съгласувани от екоми­нистерството.

Именно подобни нарушения са довели до унищожаването на над 650 декара от Национа­лен парк „Пирин“, над конце­сионната площ и до заплахи за включване на парка в светов­ното природно наследство в опасност на ЮНЕСКО, катего­рични са природозащитниците.

С оглед на високия общес­твен интерес към опазването на Национален парк „Пирин“, природозащитниците вече са се обърнали към висшестоя­щата прокуратура с искане разследването да продължи по начин, който гарантира обе­ктивност и безпристрастност на проверките за незаконното строителство в защитената те­ритория.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене