В холивудски стил новоиздигнатият епископ Поликарп от Кюстендил благодари на баба си Спасуна, но пропусна да каже за 500 000 лв. кредити, с които завлякъл 2 банки

поликарп

В холивудски стил вчера новоизбраният за епископ кюстендилски свещеник и бивш игумен на Руенския ма­настир Поликарп благодари на баба си Спасуна и дядо си Петър, които го откърмили духовно, на родители и род­нини, които го насърчавали в духовния път, както и на отец Кирил от с. Джерман, който през далечната 1994 г. го посочил пред всички в храма на Гергьовден и об­явил пред миряните, че „то­ва дете е само за семинария­та“. Нарочни благодарности получиха още майка Мелания и сестрите монахини от Ресиловския манастир, на които Поликарп дължи мона­шеския живот, както и пър­вия му духовен отец Стефан Гиздов, който заръчал на мо­нахините на смъртния си одър да се грижат за него.

В дългото слово след хиротонисването му в Лопушския манастир епископ По­ликарп обаче не каза и дума за скандала, избухнал около името му миналата седмица. Тогава колегата му от Одранишкия манастир йеромонах Ефрем го обвини, че е затъ­нал в многохилядни дългове към една банка, че е оставил без жилище гъркиня – ктитор на манастира, както и че,лъже небогоугодно за диплома­та си на висшист.

Два дни преди хиротонията на Поликарп Софийска митрополия потвърди, че той действително дължи на една банка 280 000 лв., завлякъл е с пари още много храмове и свещеници в столицата, които отдавна се отчаяли, че ще могат да си ги възвърнат, и че със сигурност няма дип­лома от Солунския богослов­ски факултет, тоест няма изи­скваното от устава на БПЦ висше богословско образо­вание, за да стане епископ.

Както „Струма“ писа, в на­вечерието на самата църков­на процедура Ефрем изпра­ти до Комитета по вероизпо­ведания и Св. синод още един договор за кредит, съг­ласно който през 2005 г. По­ликарп, чието светско име е Петър Петров, заедно с Геор­ги Сребранов от санданско- то с. Поленица и Кръстин Апостолов от Добрич тегли­ли от СИБанк 151 000 лв. за създаване на първото в стра­ната църковно радио „Сион“. В момента кредитът е в раз­мер на 170 000 лв. с лихви­те и от няколко седмици чрез съдебен изпълнител СИБанк издирва тримата съдружни­ци за запориране на сметки­те им и имуществото, твърди Ефрем.

въпреки че документите към този сигнал недвусмис­лено сочат Поликарп като лицето, изтеглило заема, и са в пълно противоречие с об­яснението му, че не той, а други са теглили кредитите, вчера патриархът хиротониса кюстендилския свещеник и му даде епископски сан.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене