Никополис ад Нестум отвори врати, но няма туристи

Древният римски град Никополис ад Нестум край гърменското село Огняново отново посреща туристи. Община Гърмен отвори туристическия обект, който е разположен на площ от 100 декара. В историческото селище има аниматор, който да посреща гостите, има и охрана, и човек, който отговаря за поддръжката на античното селище. Проблемът е, че няма туристи. „Заради коронавируса хотелите не работят и това е причина да няма посетители. Много от хотелиерите решиха да направят ремонти в базите си, докато обектите им са затворени. В други години по това време е пълно с туристи, които идват заради лековитата ни минерална вода”, заяви кметът на община Гърмен – Феим Иса.

Никополис ад Нестум отвори врати, но няма туристи

Древният град Никополис ад Нестум е построен в късноримската епоха, през 106 година, от император Траян в чест на победата му над даките. Селището е едно от малкото запазени в България и единствено в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Обявено е за археологически и архитектурен паметник.

През последните години все повече туристи посещават района заради късноантичния град Никополис ад Нестум, който се превърна в туристическа атракция. Преди време по проект бяха реставрирани и консервирани кулите, крепостните стени, късноантичните терми. Монтирано бе ефектно осветление, изградена бе мрежа от алеи, за да могат посетителите по-добре да разгледат римския град. Изграден бе и малък амфитеатър, в който се провеждат различни фестивали и събития.

ilindenpres

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене