За по-малко от месец 7 са жертвите на птици заради необезопасените електропроводи в региона на Гоце Делчев и Хаджидимово

„През месец април беше даден старта на третата година от работата по проекта „Живот за птиците“.

За втора поредна година в него се включва и клона на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ в  Гоце Делчев.

За по-малко от месец жертвите от съприкосновение с електропроводите са вече 7. Всички те в района на община Гоце Делчев и Хаджидимово. Проучването се извършва и на териториите на общините Петрич и Сандански, но тази година в тези общини жертви няма“ сподели  резултатите от проучванията до момента председателят на местното дружество, Димитър Попов.

Резултатите от проучването през миналата година показаха най-висока смъртност по електропровод намиращ се на територията на община Гоце Делчев. До този момент жертвите са: Бял щъркел, Обикновен мишелов, Обикновена ветрушка и блатари. През септември се очаква да започне обезопасяването на електропроводите, проучвани през миналата година, допълни Попов.

Както писа Топ Преса, проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България”, LIFE16 NAT/BG/000612 или „Живот за птиците“ е с бюджет 2,65 млн. евро.

ЧЕЗ Разпределение инвестира в него над 800 хил. евро , както и човешки ресурс и усилия за неговото изпълнение. Финансиране от 1.85 млн. евро е осигурено от Европейската комисия по програма Life на Европейския съюз. Дейностите по намаляване на конфликта диви птици-електропроводи, изпълнявани в партньорство с БДПЗ, ще продължат до края на 2022 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене