Въпреки разнопосочните мнения детските градини в Благоевград готови да отворят веднага, директорите: Дезинфекцираме и на следващия ден приемаме деца

Темата „Да отворят или не градините” е широко коментирана и в Благоевград, а във Фейсбук бе разпространена и анкета, която целеше да провери нагласите сред възрастните дали яслите и градините да отворят след 13 май, когато изтича срокът на извънредното положение.

„Анкетата ни бе разпратена от детската градина и тъй като няма ограничения, аз гласувах с „да” 6 пъти едно след друго”, призна майка на малчуган от благоевградската градина. Тя  прогнозира, че най-вероятно ще е една от първите, които ще прати сина си на детска, и че много иска това да се случи. Като основен мотив майката изтъкна, че по време на извънредното положение децата станали нервни и агресивни, по цял ден стоят на телефоните и не се занимават с нищо смислено, затова според нея е най-добре да ходят на градина и там да се социализират. Други родители се притесняват, че скоро работодателите им ще настояват да се връщат на работа и това ще създаде проблем за онези, които няма на кого да оставят децата си.

Репортер на „Струма” се свърза за коментар с няколко директори на детски заведения в Благоевград.

„Не мога да дам еднозначен отговор на въпроса, раздвоена съм”, призна шефката на ДГ №12 “Алени макове” Емилия Гайдарджиева. Тя разясни, че анкетата е била пусната на национално ниво, няма представа колко души са я попълнили и какви са резултатите. По отношението на предложението на вицепремиера Томислав Дончев евентуално да заработят детските градини, където персоналът е по-млад, директорката изтъкна, че това трудно ще се прецизира и съответно реализира, а и никой, независимо от възрастта си, не е застрахован от здравословни проблеми.

Що се касае до трудовата заетост на работещите в системата на предучилищното образование Е. Гайдарджиева подчерта, че учителите от ДГ №12 “Алени макове” са на работа. Създадена е необходимата организация и във всичките 9 групи на градината се провежда „обучение” от разстояние. То не е точно същото като в училищата, но учителите пращат материали, поставят задачи  и полагат грижи и старание за развитието на качества и способности у децатаи за придобиване на различни социални умения. С подкрепата на община Благоевград са ангажирани и непедагогическите специалисти. Те дават дежурства по паркове, градинки и съдействат за спазване на мерките и охраната на обществени места.

„Имаме уверение от страна на община Благоевград, че няма да се стигне до вариант излизане в неплатен отпуск и евентуално хората да останат без доходи”, каза  Е. Гайдарджиева.

Директорът на ДГ №1 “Ведрица”Антоанета Григорова допълни, че мненията за това кога да бъдат отворени детските градини са разнопосочни и като цяло обществото е раздвоено по темата.

„Имаме запитвания от родители, но не са масови. Отварянето на детските градини е свързано със съблюдаване на всички мерки. Ние никога не сме имали проблем в това отношение. Дори и преди обявяването на извънредното положение стриктно спазвахме указанията, че и повече”, сподели А. Григорова и уточни, че дали ще отворят или не, зависи от правителството. „Ако решат и кажат: „От утре отваряте”, ще дезинфекцираме, ако трябва цяла вечер, ще изпълним необходимото и сутринта ще отворим”, категорична бе директорката на детска градина “Ведрица”. Тя също бе скептична относно казаното от Т. Дончев за генериране на по-малък риск, като анализира, че едва ли има детска градина с изцяло млад персонал,  най-малкото заради наблюдаваната приемственост и един вид „застъпването” на поколенията. Друг е въпросът, че и млади хора страдат от хронични заболявания.

А иначе и А. Григорова е категорична, че в ДГ №1 “Ведрица” също е създадена организация, учителите работят с децата през създадена Фейсбук група на детското заведение, а непедагогическият персонал съблюдава реда по паркове и алеи.

Директорката на ДГ „Синчец” в квартал „Грамада” Даниела  Пърличкова пък изненадващо заяви, че не знае нищо за анкета, макар че на 30 април въпросната анкета е качена на Фейсбук страницата на ДГ и под поста има доста коментари, включително и от самата директорка. На въпроса дали е за или против отварянето на детските градини Д. Пърличкова заяви, че не е оторизирана да се изказва по въпроса и с мнението си може да повлияе на един или друг човек. На въпроса на работа ли са учителите от поверената й детска градина директорката подчерта, че не може да дава такава информация.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене