Учениците с петиция против матурите след 7 и 12 клас

Петиция против матурите след 7 и 12 клас създадоха български ученици, към която се присъединяват възпитаници на всички градове.

Зрелостници от няколко софийски гимназии подготвят също и видео обръщение към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и омбудсмана на Република България Диана Ковачева с молбата националното външно оценяване след 7. клас и държавните зрелостни изпити след 12 клас да бъдат отменени, съобщи Marica.bg.

Вълчев: Детските градини е възможно да отворят през май (ВИДЕО)

Желанието им се породи от извънредното положение и трудното за мнозина онлайн обучение от вкъщи. Втората причина, която се посочва е, че докато още върлува коронавируса събирането им на едно място е рисково за здравето както на тях, така и на учителите и семействата им.

В петицията вече са се подписали близо 1300 граждани от София, 700 от Пловдив, 400 от Варна, а събрани общо с всички останали градове, подписите надхвърлят 6000.

Важно за зрелостниците: МОН пуска в YouTube „Матурата на фокус“

„Как се предполага учениците да се съсредоточат върху изпитите си, докато се чудят дали сред присъстващите в стаята няма заразени? Как ще се чувстват те, когато се прибират към вкъщи? Нима ще бъдат спокойни? Нима ще бъдат сигурни, че няма да навредят на близките си? И защо трябва да поемат този риск?“, пишат учениците, като дават за пример Франция, където изпитите отпаднаха.

Синдикат „Образование“ очаква точните указания на МОН за изпитите на учениците след 7 и 12 клас

Учениците апелират обществото да изкаже мнението си, което също ще бъде включено към видео обръщението.

Свързахме се и с Бойка Бресковска – преподавател по БЕЛ във Френска езикова гимназия в Пловдив. Като учител и родител на ученици коментира, че казусът е доста сложен и е трудно да се мисли еднозначно.

„До началото на извънредното положение, по-голямата част от материала в 12 клас е взет. Предполагам, че се отнася същото и за 7 клас. Освен това чухме за доброто намерение от МОН, че не всичко от заложеното в програмите по БЕЛ за двете степени ще влиза в НВО и ДЗИ. Остава, мисля, да конкретизират.

Обявиха новите дати за матурите, няма да удължават учебната година (ВИДЕО)

Как ще бъде организирано провеждането на матурите? Ето това е въпрос, който притеснява всички – и ученици, и родители, и учители, и директори на училища. Защото тук става дума за сигурност, за гаранция, че здравето на всички забъркани няма да е подложено на риск“, споделя преподавателят.

Въпреки недоволството министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи и окончателните дати, на които ще се състоят матурите – изпитите на седмокласниците ще се проведат на 13 и 15 юни, а на зрелостниците на 1 и 3 юни.

Мерките за безопасност, които ще се спазват по време на провеждането им са намален брой квестори – само един ще наблюдава работата на учениците. Самите те ще са по 10 в класна стая.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене