Древни поверия за Гергьовден, завещани от дедите ни

На 6 май празнуваме Гергьовден – един от най-обичаните български празници, който също така бележи началото на пролетта и пробуждането на природата.

И както се пее в една българска народна песен: „Хубав ден Великден, още по-хубав – Гергьовден…“, днес ви предлагаме да се върнем назад към хубавите традиции, завещани от нашите деди и да предадем поверията за Гергьовден на поколенията.

Ето кои са поверията за Гергьовден, завещани от дедите ни:

1.На Гергьовден може да се направи магия с конци. Момите връзват на трендафила жълт конец, а на ръката червен. На сутринта конците се разменят три пъти. Вярва се, че чрез трендафила болестите си отиват.

2.На Гергьовден за овчарите и говедарите се приготвят специални кравайчета. Носят им се на кошарите, обикаля се с тях три пъти за предпазване от магии и болести.

3.На Гергьовден на кръста се връзват върба или дрян, също и три стръка ръж или ечемик. Вярва се, че това ще ги предпази от болки в кръста.

4.На Гергьовден за изцеление болните се провират три пъти под вековно дърво.

5.На Гергьовден болните хора се къпят в лява вода – там, където водата завива на ляво. Вярва се, че това ще им донесе изцеление.

6.На Гергьовден стомните се пълнят с отвори, обърнати по течението, а не срещу него. По този начин, за да влезе в стомната водата се обръща обратно и става лява вода. А тя се използва при баене и лекуване на екземи или болни очи.

7.Водата, която се носи на Гергьовден, трябва да е от място, където се се къпали и мили жените преди изгрев.

8.С роса от Гергьовден, хваната на брадвата се лекуват екземи, ранички, струпеи.

9.С роса от Гергьовден се замесват обредните хлябове, подквасва се млякото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене