Мария Габриел: 115 компании разработват ваксина срещу COVID-19 за ЕС

„Само заедно можем да сe справим.“ . Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел пред БНТ. Според нея това е урокът от кризата заради COVID-19. „Това е началната сума за да преминем към следващите действия“, заяви Габриел по повод събраните 7,5 милиарда евро в европейски мащаб за борба със заразата.

Важно е според нея да се идентифицират обещаващите компании в света и те да ускорят научните си изследвания. „Трябва да работим с голяма скорост, защото най-ценното е човешкия живот“, каза още еврокомисарят.

115 компании правели опити за намиране на ваксина, като 6 от тях били в напреднала фаза на клинични изследвания. Две европейски компании също били в напреднал стадий и през юни щели да преминавават към клиничните тестове. „Ваксината трябва да е ефикасна и безопасна“, заяви българският еврокомисар. Габриел подчерта, че вероятно ще има нужда от допълнителни пари. Необходимо е сътрудничество, мобилизация на средства и координация посочи Габриел.

Според Габриел секторът на културата  е един от силно засегнатите и ще се нуждае от време, за да се възстанови. „И сега държавите-членки ще имат право да използват структурните фондове в рамките на инвестиционната част за борба с коронавируса, да използват инструмента за осигуряване на минимална работна заетост“, обясни Габриел. „Успях да включа културата сред петте сектора, за които има временна рамка за държавни помощи“, каза още еврокомисарят ни, по чиито думи днес стартирала нова онлайн платформа за сектора. В нея хората от креативната сфера щели да могат да споделят свои идеи за инициативи, които да подпомогнат сектора.

„Аз участвам във формати, където България има силен глас“, каза още Габриел като изтъкна, че България е много активна в търсене на решение за проблемите в секторите в условията на тази криза.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене