Ангел Джамбазки: България може да излезе от икономическата криза чрез замразяване на средствата за въглеродни емисии

Няма как вноските във Фонда за солидарност от поне 50 млрд. евро на всички страни от ЕС за справяне с последиците от коронавируса да бъдат еднакви. Не бива да се използва пандемията за опростяване дълговете на държави като Италия и Испания с издаването на така наречените „общи облигации“. Това би означавало всички държави членки на съюза да поемат и да гарантират общ дълг, нещо, с което страните с висока финансова дисциплина като Германия, Холандия и Белгия не са съгласни, коментира за Радио Стара Загора евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. България може да излезе от икономическата криза като настоява да бъдат отложени или замразени 350 млн. евро, които плаща за вредните въглеродни емисии и всеки българин да купува само стоки родно производство, посочи Джамбазки.

Едно от предложенията, коио направих засягат хората от Старозагорска област. Известно е, че комплексът „Марица – Изток“ е ключов за българската енергетика и в зимния период, енергията, която произвежда е повече от половината за страната, а другата част се покрива от АЕЦ „Козлодуй“. Това, което може да се направи е да се наложи вето или отлагане на плащането на въглеродните емисии. Те всъщност са една от основните причини за задлъжняването на комплекса. Така ще се спасят работни места в източномаришкия басейн, категоричен бе Джамбазки.

Решението за отлагане или вето е важно не само за България, но и за други държави, например Полша. Ние не искаме някои да ни даде пари, ние искаме просто да не ни задължават да харчим тези пари, които всъщност са т.нар. „квази дълг“, тоест банково разплащателно средство.

Целия разговор с евродепутата от ВМРО чуйте в звуковия файл>>>

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене