Без молитва в джамията и без гости за прошка за Рамазан в село Долно Осеново

Без молитва в джамията и без гости за прошка от близки.

Няма да има и празник на площада. Така ще е тази година месецът Рамазан в Долно Осеново.

„Самият празник и месецът Рамазан служи най-вече за прошки. В рамките на целия този месец хората се подготвят за самия празник, а който има възможност спазва и строг пост, според който през деня не трябва да се приема храна и вода“, разказва пред agencia.bg кметът на селото Бисер Сегменов.

Всеки ще отбележи празника в собственото си семейство. Без ходене  по роднини да се иска прошка. Без молитви в джамиите ще мине тази година свещеният месец за мюсюлманите Рамазан.От селото има много гастарбайтери, но те са се върнали преди месец и в момента няма хора поставени под карантина.Всички в селото спазват препоръките на щаба.

А хората в селото са изключително трудолюбиви. Сега започва разсаждането на тютюна. Не е алтернатива вече в селото за разлика от преди години. Масово хората се отказали. Сега само 50 семейства се занимават с тютюнопроизводство.

Някои  работят в оранжерии в Петрич,  Кресна, Сандански. Други в Благоевград във фабриката за маслини. Всеки намира начин за препитание.

Кметът пожела на всички да са здрави, да прекарат празника по домовете, да няма събирания, за да не се разпространява вирусът. „Както старите хора са казали, че болестта гората я издърпва, дано по-бързо да я издърпа“, надява се Сегменов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене