БАБХ се включва в инициативата „Избирам 380”

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) стартира национална информационно-образователна кампания „Избирам 380“. Тя се провежда с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите. Зад инициативата застава и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Първите три цифри на баркода на всяка стока показват страната на произход. Българският префикс е 380. По този начин с бърза проверка на баркода, всички могат да разпознаят произхода на продукта и да се уверят, че той е произведен в България. За целта е необходимо потребителите да обърнат стоката, която е в ръцете им и да разберат къде е произведена.

Целите, които си поставя кампанията, са да мотивира българските потребители да избират местни продукти и услуги по време на ежедневните си покупки, както и да насърчи консумацията на български продукти, като по този начин ще подпомогне българската икономика, в условията на разрастваща се криза заради COVID-19.

Организаторите предвиждат тя да се превърне в дългосрочна инициатива с периодични пикове около националните празници, когато традиционно потребителската активност е най-висока.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене