Заразените с COVID-19 се увеличиха само със седем

Потвърдените случаи на COVID-19 у нас станаха 1618. Вирусът взе и нова жертва.

През днешния ден са доказани още 7 нови случая, след като сутринта бяха отчетени нови 23-ма заразени за изтеклото денонощие. Тези стойности всъщност са най-ниските от доста време насам. Те донякъде обясняват и обявеното днес разхлабване на мерки за ресторанти, кафенета, басейни и спотруване.

По данни на Националния оперативен щаб към 17 ч., новите случаи са пет в София и по един в Смолян и във Враца.

Към момента 316 души са настанени в лечебни заведения, като от тях 39 са в интензивни отделения и клиники. 176 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

В областната болница във Видин е починал мъж на 64 г. Пациентът е страдал онкологично заболяване.

Каква е географията на заразата по области:

Област  – брой случаи

Благоевград – 51;

Бургас – 47;

Варна – 26;

Велико Търново – 24;

Видин – 133;

Враца – 10;

Габрово – 6;

Добрич – 13;

Кърджали – 13;

Кюстендил – 69;

Ловеч – 2;

Монтана – 18;

Пазарджик – 28.

3561 души са тествани от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 70 (2%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 50 (1.4%) случая – за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап. Има и 32 (0.9%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, считани за „златен стандарт“ PCR-тестове са 181, от които 6 (3.3%) са дали положителна проба да коронавирус. Статистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене