Оказа се възможно: Андрей Новаков събра много от счупените парчета на ГЕРБ-Благоевград

Трябва да признаем, че в началото, когато бе обявено избирането на Андрей Новаков за областен координатор на ГЕРБ-Благоевград бяхме скептични за резултата от това решение на централното ръководство на партията. Не поради друга причина, а защото “федербалът” между Брюксел и Благоевград е сложно упражнение особено, когато резултатите при двете дестинации са изключително важни – приемането на бюджета за България от ЕС и бъдещето на пакет Мобилност, а от друга – предсрочните избори в Благоевград, който загуби част от облика си напоследък.

Оказва се обаче възможно. С встъпването си в длъжност Новаков започна с доста непопулярен за нашите ширини подход. Вместо да се саморазправи с едно или друго крило в организацията, той стартира срещи с всички, които напуснаха или се дистанцираха от ГЕРБ през последните години, а едновременно с това и регулярни срещи в кварталните клубове на партията в столицата на Югозапада, а и в цялата област.

Видно е, че структурата на управляващите започва да се възстановява и усилията са дали резултат, като по всичко личи, че ГЕРБ ще бъде незаобиколим фактор на частичните местни избори през есента. Дори да не достигне максимума си, местната структура на управляващите ще бъде фактор, с който останалите ще се наложи да се съобразят.

Въпреки че има вероятност и някои странични играчи да се впуснат в битката за кмет, очертава се това да бъде сблъскък между БСП и ГЕРБ. Макар извънредното положение да прави нещата доста по-трудни за всички и най-малко предизборната кампания различна от всяка досега, стратегията, която Новаков е предприелq може и да се окаже печеливша. Стара като времето максимата “разделяй и владей”, която се е прилагала къде ли не и почти винаги в историята, но обратното важи със същата сила, а дори и повече – „съединението прави силата“. Изглежда на това залага новото ръководство на ГЕРБ в областта, осъзнало, че отлюспването ще има тежки последици.

Допускаме, че част от затихването на крамолите в ГЕРБ-Благоевград се дължат от части и на това, че новият областен координатор е евродепутат – позиция, която предполага, че се е върнал да се занимава с партийни задачи не за да преследва назначения. В крайна сметка това непопулярно решение може да се окаже правилно и печелившо, особено ако кандидатът на ГЕРБ има достатъчно потенциал да отговори на очкванията на хората. Тук роля ще играе и това, че за възстановяването на Благоевград след кризата ще е необходим много добър диалог между централната и местната власт, имайки предвид, че държавата ще има ключова роля с подкрепата на бизнеса, пострадал от COVID-19 и привличането на нови инвеститори.

 Едно е сигурно – колкото е съдбоносна ситуацията, толкова ще бъде и интересна за наблюдение и анализиране.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене