Проф. Коста Костов: Над 250 хиляди българи се разболяват от грип всяка година, 1 500 умират от пневмония

В Европа за един сезон от грип умират не по-малко от 40 000 души, а в света между 250-500 000 души. Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ проф. Коста Костов.

„Но здравните системи въпреки това са успели да се справят. В България сезонните заболявания от грип са съсредоточени основно в рамките на 3 – 4 седмици през зимния сезон. През тези седмици, в периода на епидемичния подем преболедуват не по-малко от 250 000 – 300 000 българи! Защо сега тази цифра да е различна? Допускам, че сме далеч от истината за размера на епидемията у нас. Смъртността от грип винаги остава неясна, защото по-голямата част от смъртните случаи не се регистрират като усложнения на грипната инфекция, процес, който сега е обратен – всички заразени, които умират се регистрират като починали от вируса SARS-CoV-2”, обясни проф. Костов.

И добави:

„В последното десетилетие от пневмония в България умират средно около 1 500 души годишно”.

Като пулмолог проф. Костов се сблъсква ежегодно с белодробните усложнения през „грипния сезон“, „в течение на който губим десетки пациенти”.

„Всеки грипен сезон взема своите жертви, дори за по-кратко време от сегашния COVID-сезон и макар новият SARS-CoV-2 да е по-агресивен от грипните вируси, негативните ефекти върху обществото и държавата според мен са непропорционални на вирусната агресия, а пропорционални на страха и общата паника. „Страх лозе пази“, казва българинът, но когато желанието да се справим с определен проблем и страхът от него са пропорционални, това се превръща в кошмар. Когато спрем да се страхуваме, ще излезем от кошмара и ще започнем отново да се наслаждаваме на живота си”, каза още проф. Костов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене