Сачева с важна новина за всички родители в отпуск за гледане на деца

Те ще могат да кандидатстват за помощта от 375 лева

Държавата ще помогне на по-голям брой родители, които са в отпуск и гледат децата си да кандидатстват за помощта от 375 лева. Това каза за ТВ Европа социалният министър Деница Сачева.

Причината – решението учениците да завършат дистанционно. Обмисля се и за мярката 60 на 40 да се кандидатства до края на юни, а в подкрепа на работодателите по една от европейските програми ще се заплаща и 40 на сто от минималната работна заплата и осигуровките към нея за още два месеца.

Промяна в условията за кандидатстване за помощта от 375 лева за родители, които се грижат за децата си и ползват платен и неплатен отпуск обяви Сачева. Причината е решението тази учебна година да бъде завършена дистанционно:

„Предстои също да обявим промени по условията на тази мярка, тъй като има почти ясно решение, че децата няма да се върнат в детските градини и в училищата, така че вероятно повече хора ще имат нужда от тази мярка, затова предвиждаме да увеличим обхвата и да вдигнем възрастта, до която може да се кандидатства за нея – до 14 години и да отпаднат някои от условията като например да е използван напълно платеният годишен отпуск на двамата родители,“ посочи социалният министър.   

До момента 8500 фирми са кандидатствали за помощ по мярката 60 на 40, обяви още в ефира на ТВ Европа министър Сачева. Одобрени са 1500 заявления на стойност 6 милиона лева, с които ще бъдат запазени около 20 хиляди работни места. Заради динамичната обстановка,срокът за кандидатстване по мярката ще бъде удължен. Мисли се и за други мерки в подкрепа на работодателите:

„Мярката 60 на 40 обмисляме възможността да се увеличи срока на кандидатстване до 30 юни, за да може да се покрият месеците април, май и юни.

Това, което сме предвидили, наред с мярката 60 на 40, това е една нова възможност по програма „Развитие на човешките ресурси“ допълнително да подкрепим работодателите с 40 % от минималната заплата и осигуровките към нея за още един период от около 2 месеца. Тази втора мярка вероятно ще обхване около 300 хиляди работници и служители“, заяви Сачева.  

Тя допълни, че близо 42 % от фирмите, кандидатствали по мярката 60 на 40 са от сектор туризъм, хотелиерство и ресторантьорство.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене