На изпроводяк кметът на Благоевград Р. Томов подписа тихомълком договора за експлоатация на новото депо

Кметът на община Благоевград Румен Томов, чиито дни в кметския стол изглеждат преброени, е подписал заветния договор за експлоатация на ново депо, изградено миналата година за 24 млн. лв. През септември за стопанин на депото, което ще обслужва общините Благоевград, Рила, Кочериново, Бобошево и Симитли, беше избрано обединението ДЗЗД „Регионално депо- Благоевград 2019“. Вътре са фирмите „Център за рециклиране“ с управител Петър Илиев, „Ресурс Фонд“ с управител Петър Господинов и „Еко комюнити“ с управител Румен Маринов. ДЗЗД „Регионално депо благоевград-2019“ се представлява от Димитър Илиев.

24 млн. лв. е инвестицията в новото депо.

През декември обаче Румен Томов съобщи, че отказва да подпише въпросния договор. Последва жалба в Комисията за защита на конкуренцията, които отмениха решението. Над месец кметът мълча дали в крайна сметка ще подпише или ще обжалва решението в съда. Неколкократно отправихме въпроса, но отговор не последва.
Документът в крайна сметка се оказва, че е подписан тихомълком на 6 април, а официална информация за това се появява след две седмици. Спирането на процедурата на етап избран изпълнител обаче беше шумно огласено на официална пресконференция.

Новото депо беше открито през септември 2019 г.

В началото на март предшественикът на Томов Атанас Камбитов пресметна, че заради забавянето в пускането в експлоатация на депото, което е наложило возенето на блоклука до Костинброд, са изхарчени 1 306 100 лв.
Припомняме, че на заседание на ОбС Благоевград на 30 март беше взето решение единствено общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево да имат право да возят отпадъци на депото на Благоевград, което беше индикация, че договорът в крайна сметка ще се подпише. Той е на стойност 5,1 млн. Самото депо беше открито тържествено на 17 септември.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене