Асоциацията на прокопиевите журналисти отсече: Лекарите трябва да се тормозят!

Организацията за частни поръчки на кръга „Капитал“ знае какво разследват уж независими медии, чете им материалите предварително

Асоциацията на прокопиевите журналисти (АЕЖ) излезе с абсурдна декларация в подкрепа на репортерка, която в пика на епидемията от коронавирус издевателства върху медици. Венелина Попова е журналист на свободна практика, която работи за едно от изданията на Иво Прокопиев, както изтъкват от самата асоциация. С това те признават, че въпросната журналистка от Стара Загора е точно толкова независима и „свободна“, колкото са и те.

Не е новост Асоциацията на прокопиевите журналисти (АЕЖ) да лобира безпардонно и нагло за интересите на своя създател и за някой от журналистите „на свободна практика“, които олигархът издател Иво Прокопиев държи на къс повод и да една опорка разстояние. За пореден път организацията за частни поръчки на подсъдимия бизнесмен се саморазобличи и зави на умряло за уж накърнени права на свой човек. Без обаче да вземе отношение за методологията на въпросния журналист, с която лицето Венелина Попова упражнява тормоз върху лекари, водена единствено от желанието да се опита да навреди, по възможност, на депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Като истински журналисти, които не списват поръчкови материали за някое от изданията на олигарха Прокопиев или за сателитните му сайтове, напълно адмирираме задаването на въпроси. Така както ние не спираме да питаме г-н подсъдимия олигарха-издател Прокопиев, кога ще върне заграбените от приватизацията пари? Кога ще спре да трови въздуха на хората в Меричлери? Кога ще прояви уважение към човешкия живот, след като съсипа толкова много съдби? Тези и много други въпроси ще продължим да задаваме, колкото и неприятно да му е на г-н олигарха, че не проявяваме къса памет и не сме съгласни персони като него и присъдружните му олигарси да ни учат на съвест и морал. И заставаме зад тях с имената и с изданията, за които работим, а не както е направила въпросната Венелина Попова – от името на никому неизвестен сайт, спестявайки, че работи за „Дневник“.

А докато задаваме тези въпроси, ние, както и издателя ни, се стремим да подпомагаме всячески тези, които изнасят на плещите си битката с коварния вирус, отнел стотици хиляди животи по цял свят. Стремим се да оказваме материална и морална подкрепа на хората на първа линия. И не сме съгласни псевдожурналисти и измислени организацийки от по трима души, да толерират частните поръчки на един самозабравил се олигарх, който живее единствено и само с мисълта, как да трови публичното пространство с противния си дъх.

Сутрин, когато семейство Злоблиеви – Иво и Галя Прокопиева – стопаните на кръга от любимци на кръга „Капитал“, излязат на терасата си, за да хвърлят един поглед към Борисовата градина, първата им мисъл навярно е какви мръсотии да натворят същия ден през персоните, към които всекидневно разпръсват опорки.

„Вината“ на изданията от „Телеграф медиа“ е, че заклеймяват порочната практика – да се преследват частни интереси в битка, която цялото общество води за излизане в кризата. Гореспоменатата журналистка от Стара Загора навлезе с бутонките сред лекарите от първа линия, за да ги тормози с бумащина. А от Асоциацията на прокопиевите журналисти, видно знаят не само какво пише, но и кога ще го тиражира.

Отделен въпрос е как една представяща се за независима журналистка, допуска членовете на някаква организация да й надничат в компютъра и да четат между редовете. За нас е ясно, че това е непълно излишно действие и загуба на време, защото към г-жа Попова – авторката на „Дневник“, и Асоциацията на прокопиевите журналисти текат едни и същи опорки.

За разлика от „солидарните“ журналисти от кръга на Прокопиев, ние не занимаваме обществеността с глупотевини за това как си извеждаме кучетата на разходка – с или без повод. Както в онзи частен случай, в който целокупната журналистическа група на олигарха Прокопиев, се вълнуваше от казуса с неговото куче. Но ако утре някой загубен в дебрите на Темида прокурор забрани марката „Дневник“ или „Капитал“, както това се случи с „Телеграф“, няма да излезем с изгърбената теза, че така им се пада и че това е частноправен въпрос. Точно с такава абсурдна позиция излязоха от АЕЖ за въпросния казус, напук на претенциите им, че защитават журналистите и журналистическата професия. Не, те защитават само интересите на своя началник – олигархът Прокопиев. И тормозят всички, които разкриват престъпните кроежи на този символ на бандитската приватизация, да се облагодетелства пак на гърба на народа.

И пак Асоциацията на прокопиевите журналисти бе тази, която се опълчи на закона, който цели осветляването на собствеността на медиите. Воят тогава бе заради разпоредбите в нормативния акт, предвиждащи всички издания в страната, в това число и онлайн медиите, да декларират източниците си на финансиране. Включително даренията. Идеята на вносителите – депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски и колегите му от ДПС Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, беше, че по този начин ще е ясно кой говори от текстовете на съответните издания. Но Асоциацията на прокопиевите журналисти (АЕЖ) не желае да се случи. Именно за да може да представя поръчковите сайтове за свободни и независими.

След като са избрали да обслужват един лъжлив олигарх, препоръчваме на прокопиевите журналисти и тяхната организацийка, да изпълнят поне няколко елементарни неща, за да не изглеждат смешни. Могат например да се осведомят, кои са изданията на „Телеграф медиа“ – вестник „Телеграф“, „вестник „Монитор“, вестник „Политика“, вестник „Меридиан мач“ и агенция „Монитор“, за да не изпадат в глупави грешки, докато пишат поредната декларация на коляно.

Що се отнася до тормоза върху лекарското съсловие, който псевдожурналистите на Прокопиев упражняват, не сме съгласни да толерираме тази практика. Съжаляваме, ако на господаря на задкулисието това не му допада. Никога не сме се стремили да се харесваме на мафиотски кръгове и ояли се розовобузи олигарси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене