Томина неделя е!

Днес е светъл празник, черпят страхотни имена, но се спазват няколко строги забрани

На Софинден се изпълнява стар обичай за предпазване на хора и добитък от болестта „топалък”

Днес е светъл празник. Имен ден празнуват: Тома, Томислав, Томислава. Първата неделя след Великден се нарича Томина неделя.

През Томина седмица възкръсналият Иисус Христос започнал да се появява пред учениците му. Когато се понесла мълвата, че тялото на Спасителя го няма в пещерата и той е възкръснал, единствено апостол Тома не повярвал в нея.

Освен това на Томина неделя се боядисват отново яйца, които се раздават за душите на покойните. Вярва се, че по този начин близките им ги предпазват от превъплъщаване.

Първият понеделник след Томина неделя се нарича „Софинден”, „Сувия”, „Сувинден”.

Почита се сушата. Според народните представи денят е „хаталия” – лош ден. Затова се спазват някои забрани. Жените не перат и не сушат дрехите. Не се копае и не се сее, „за да не изсъхва храната”. Не се вари мляко, „за да не се вдига” млякото на говедата и да не стават рани.

На Софинден се изпълнява стар обичай за предпазване на хора и добитък от болестта „топалък” (да не окуцяват). Преди изгрева на слънцето жените връзват на един кол на оградата вълнен парцал или мъжки навуща и наричат: „Тука да остане топаллъка!”; „Кол да куца, кон да не куца, кол да куца, вол да не куца, кол да куца, чиляк да не куца”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене