От днес започва свещеният месец Рамазан за българските мюсюлмани , спазват се строги пости без храна и вода през деня

От днес започва свещеният месец Рамазан за българските мюсюлмани , спазват се строги пости без храна и вода през деня в продължение на един месец когато всички ще празнуват големият мюсюлмански празник Рамазан Байрям .

То Преса пожелава на всички приятели мюсюлмани здраве и щастливо посрещане на празника .

Ето какво сподели  по случай  започването на строгите мюсюлмански пости евродепутата от ПП ГЕРБ Асим Адемов от гърменското село Дъбница.

„Днес започва свещеният месец за мюсюлманите -Рамазан, месецът на мюсюлманските пости.

Постът изисква търпение, възпитава самоконтрола и дисциплината, насочва вниманието към духовността и намалява значението на материалното, увеличава състраданието към хората в нужда и в бедствено положение.

 Нека да се отнасяме с уважение към нашите родители и към по- възрастните, нека бъдем мили с децата ни.

Нека бъдем състрадателни, великодушни и благородни!

Честит месец Рамазан на всички мюсюлмани!“

 От Главното  мюфтийство  уточниха и мерките които се въвеждат по време на  месецът на въздържание и пандемията  :

Периодът на въздържание за мюсюлманите, предшестващ големия религиозен празник Рамазан Байрам, тази година ще премине под знака на извънредното положение.

Отменят се колективните вечерни молитви в джамиите, както и традиционните споделени трапези „ифтар“, които се провеждат по залез слънце с благотворителна цел. Раздаването на храна на нуждаещите се ще става с пакети в съответствие със здравните препоръки.

Мюсюлманското изповедание подготвя богата онлайн програма за целия период на свещения месец, с което ще бъдат удовлетворени духовните потребности на общността, посочи говорителят на главното мюфтийство Джелал Фаик:

Масовите молитви в джамиите бяха забранени със заповед на Главното мюфтийство още преди месец, заради разпространението на заразата. По време на Рамазан ограничителните мерки продължават да се спазват, а молитвените храмове в цялата страна ще бъдат отворени единствено за индивидуални посещения:

„През деня един, който има нужда да влезе в джамията и иска да се помоли сам в храма, няма никакъв проблем.“

Периодът на въздържание за мюсюлманите продължава един месец.

Изисква се от мюсюлманина да бъде по-въздържан от всички плътски нужди, да се обърне с открито сърце към своя създател, да чете Свещения коран, както и да помогне на хората в крайна нужда.

Междувременно влизането в България на лица и превозни средства, идващи от Турция, беше забранено от тази нощ със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии. Забраната важи до неделя вечерта. Целта е да се попречи на влизането от Южната ни съседка на хора с двойно гражданство, които идват у нас, за да посетят близките си по случай началото на месец Рамазан.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене