Борисов: Само като единна Европа можем да излезем от кризата

Кризата дойде асиметрично, но всички сме наясно, че само като единна Европа едновременно можем да излезем от кризата, това заяви премиерът Бойко Борисов след онлайн заседание на Европейския съвет, на което бяха обсъдени действията на общността в отговор на епидемията от COVID-19.

„Към днешна дата 7,5 % от БВП е заминал – това са трилиони. И по-лошо – милиони безработни. Ясното съзнание, че кризата дойде асиметрично, но всички сме наясно, че само като единна Европа едновременно можем да излезем от кризата, защото всичките ни икономики са свързани: туризъм, образование, авиация, машиностроене“, допълни министър-председателят.

Искаме да вдъхнем в хората увереност и оптимизъм, че кошмарът ще свърши и един ден това ще е лош спомнен – медицински това не се подкрепя от никой“, каза той.

„Считаме в Европа и много от колегите, когато не са пред камерите да обявяват светлото бъдеще, че това ще се случи скоро, техните медицински екипи им казват, че сме в началото. Но считаме, че с новата пътна карта за възстановяване към по-устойчива, стабилна и справедлива Европа, искаме да вдъхнем оптимизъм – това е точната дума или по-точно какво след датата или месеца Х, надявам се да не е годината, икономиките ни до каква степен ще бъдат разрушени“, посочи Борисов.

Премиерът заяви още, че на Съвета е станало ясно, че на 6 май отново ще се преговаря по финансовата рамка, ще се обсъжда и нов фонд за излизане от кризата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене