Най-големите туристически агенции поискаха оставката на Ангелкова

Неясни указания, противоречиви послания и предлагани мерки внасят само хаос, смятат фирмите в туризма

Две от големите браншови асоциации в туризма призоваха за оставката на ресорния министър Николина Ангелкова заради неадекватна реакция и липса на подкрепа в условията на коронакризата.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) изразяват „сериозно безпокойство по повод провежданото в последните седмици държавно управление на българския туризъм“.

В условията на безпрецедентна криза Министерство на туризма не осигури среда за оцеляването на българския туризъм, не подкрепи по никакъв начин усилията на туристическия бизнес да се справи в ситуацията и окончателно затвърди убеждението, че без спешна кадрова промяна на позицията Министър на Турзма не може да се очаква благоприятен изход от кризата с минимизиране на негативния ефект както за бизнеса, така и за потребителите“, пише в писмото.

Преди дни от друго туристическо сдружение – Обединение „Бъдеще за туризма“, изразиха подобни критики и също поискаха остраняването на министър Ангелкова. Искането бе подкрепено от близо 600 фирми и 97 физически лица.

Според туроператорите и туристическите агенции, чиято дейност е блокирана още от средата на март, голяма част от негативното развитие в сектора, породено от КОВИД 19, е в резултат на неадекватни  и ненавременни реакции от страна на министър Ангелкова.

Те обвиняват министъра в липса на компетенции по отношение на бизнес моделите и процесите в бранша, непознаване на професионалната терминология, залегнала в нормативните актове, подценяване на  проблемите на българския туризъм.

„В създалата се ситуация във връзка с коронавируса не са предприети абсолютно никакви мерки – нито към фирмите, нито общо към бранша“, коментира пред БНР Светла Атанасова, председател на БАТА.

Даниела Стоева, председател на АБТТА, заяви: „В изключително критичен за българската икономика период на политика се дават неясни указания и противоречиви послания, предлагат се мерки с недефиниран обхват, което вместо да решава проблемите, внася хаос“.

За периода от 13 март насам АБТТА и БАТА са разработили и внесли в Министерство на туризма и други държавни институции над 20 документа с детайлни обяснения и предложения, данни за състоянието на бранша и прогноза, участвали са в няколлко срещи, но всичко това е без резултат към момента.

Браншът е недоволен, че липсва и адекватно законодателно решение, което да гарантира баланса между защитата на потребителите и запазването на ликвидността на българските туроператори. „На практика с действията на министър Ангелкова България не е спазила препоръките на еврокомисаря по правосъдие и потребители да се осигури финансовото обезпечаване на туристическите организатори, за да може те да възстановят предплатените и отменени пътувания на потребителите. Нещо, което в повечето страни от ЕС вече работи“, казват туроператорите.

Според АБТТА и БАТА Ангелкова няма добра комуникация с другите си колеги министри, за да защити целеви финансов ресурс за подкрепа на всички звена в бранша. Нямало отправено и нито едно рекламно послание за дестинация България след кризата.

„Кредитът на доверие към Министър Ангелкова е изчерпан и не виждаме капацитет и авторитет за решаване на проблемите на българския туризъм. Същевременно времето напредва и трябват бързи и работещи решения, които могат да бъдат взети от професионалист с реален опит, подходящ образователен ценз  и преди всичко визия за българския туризъм“, смятат туроператорите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене