Днес започва Светлата седмица, прославяме Богородица и апостолите

Започва Светлата седмица. Първият ден след празника на Възкресение Христово е наречен Светли Понеделник. По време на Светлата седмица църквата прославя светите апостоли и Света Богородица.

Седмицата се нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома – един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

Мерките в храмовете заради разпространението на коронавируса у нас остават строги – посетителите може да влизат, но да стоят на разстояние.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене