Климатологът Георги Рачев предупреди за любопитно природно явление навръх Великден

Този път ще бъде сравнително ограничено, защото 2/3 от България изобщо няма да го наблюдава

Цветен дъжд от Сахара ще се сипе на Великден. Причината за природното явление са фини прахови частици чай от Северна Африка, съобщи пред „Телеграф”  климатологът проф. Георги Рачев.

Дъждът ще се наблюдава в неделя и понеделник, а хората с по-тъмен цвят на колите ще забележат цветния дъжд по покрива и капака на автомобилите си.

Пясъкът от Сахара ще засегне предимно югозападните части на България. Праховите частици са пренесени от каменните, пясъчните и глинените пустини в Африка и по-специално Алжир и Линия. „Нищо страшно няма в това природно явление. Концентрациите на прахови частици ще бъдат относително слаби.

Природното явление този път ще бъде сравнително ограничено, защото 2/3 от България изобщо няма да го наблюдава”, отбеляза професорът.

Той посочи още, че заради изолацията въздухът у нас и над цяла Европа е чист.

През празничния уикенд ни очаква хубаво време. В Северна България на места живакът ще достигне до 25 градуса. В неделя около и следобед ще прегърми и превали. Вятърът ще е от юг-югозапад и ще се задържи доста топло. Минималните температури ще са между 7 и 12 градуса, а максималните – между 23 и 28.

През новата седмица ни очакват пролетни валежи. Още в понеделник от север на юг ще премине студен атмосферен фронт с по-осезаем вятър. Температурите ще паднат.

От вторник ще е още по-хладно, с валежи, които ще започнат от югозапад. Страната ни ще попадне под влиянието на средиземноморски циклон, с който ще се създадат условия за валежи от сняг, който ще вали най-вече в планинските масиви на Югозападна България.

В четвъртък и петък вероятността за валежи е по-малка. Облачността ще се разкъсва, но ще остане предимно значителна. Температурите ще се повишат слабо.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене