Борисов: Тежък Великден! Но ние единствени в света не си затворихме църквите

Премиерът пак спомена за чувалите с трупове и апокалипсиса в другите държави

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че е рано да се мисли за отмяна или за отхлабване на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. Дори предупреди, че и София, където има най-много заразени от коронавирус у нас, може да бъде затворена.

„Аз не съм пъдарин, аз говоря на хора, които който да прояви разум. Огромната част спазват карантината. След това като стане да използват хладилните камери не за месо, а за съхранение на трупове или площадките, на които се пързалят децата, да станат морги. Има закон, който го хванат, ще го накажат, но това ще е след дъжд качулка. Не са надхитрили мен или полицията. Огромната част от хората спазват карантината. На неговата съвест да тежи тогава. Тежък Великден, но ние единствени не си затворихме църква в света. Дано да има добър знак за това“. Това каза премиерът, който днес е на инспекция на АМ „Хемус“ и на българския участък от „Балкански поток“.

„Моите опасения са, че това разпускане в следващите дни ще доведе до бум. Бройте след Великден 6-7 дни и ще броим дали сме били дисциплинирана и отговорна нация“, заяви Борисов. Премиерът добави, че с неспазването на мерките на практика се наказват тези, които са спазвали дисциплина.

Всяка декларация на КПП-тата ще се проверява, предупреди ядосан Борисов, тъй като „много хора се оказаха лъжци“, по думите му. Затова бил разпоредил на министъра на вътрешните работи „да се проверява максимално стриктно всяка една декларация“.

„Щом си лъжец, няма да взимаш пари. Нека тези, които са минали тарикатски и са излъгали полицията, да знаят и прокурори, и полицаи работят по декларации. После да не кажат, че няма какво да ядат. Който лъже, не яде!“, коментира премиерът.

Той пак заговори за чувалите с трупове: „Диагнозата е тежка и затова режем. Затова казваме – стойте си в къщи. Лекарство няма, ваксина няма, чувалите за трупове станаха световен дефицит!“

Борисов изрази надежда, че „като мине тая гадост“, хората може да отидат до морето и да видят какво се е построило, тъй като напредъкът по АМ „Хемус“ бил много голям. Той бе категоричен, че не иска да продължава извънредното положение, че иска до 13 май всичко да свърши.

За строителството на магистралата Агенция „Пътна инфраструктура“ вчера разплати нови 19 милиона лева за участъка Белокопитово-Буховци.

По отношение изграждането на „Балкански поток“ – българският участък от газопровода „Турски поток“, Борисов заяви, че е възможно да се забави, тъй като чуждестранни работници биват поставяни под карантина.

В първия ден след празниците премиерът ще бъде изслушан в парламента. На извънредно заседание идния вторник Борисов трябва да информира депутатите за ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки във връзка с епидемията от Covid-19 у нас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене