БЧК събра над 560 000 лв. помощи, Делян Пеевски осигури 2000 теста за Банско

Кметът на Белица: Най-сигурните облекла за лекарите са дарени от депутата

Дарителските кампании за битка срещу коронавируса в цялата страна продължават. До момента по банковата сметка на БЧК са набрани 562 582 лв.

От БЧК посочиха, че освен финансови средства от съпричастни и лоялни партньори са привлекли и големи количества материални дарения на стойност 244 371 лв. за подпомагане работата и за безопасността на медицинските екипи в болниците в София и в страната, на доброволците, на полицаите и на други активно участващи в битката с пандемията.

Междувременно в събота по обед при кмета на Банско Иван Кадев пристигнаха три кашона с 2000 бързи теста за коронавирус. Предаде ги лично кметът на община Белица Радослав Ревански, който е координатор на всички дарения, които депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски прави в Благоевградска област, откъдето е избран за депутат. Кметът на града Кадев лично благодари на депутата за помощта. Да е живо и здраво момчето, че се е сетило за нашия град, коментираха жители пред Нова телевизия.

„Още по време на карантината в Банско г-н Пеевски предложи да дари бързи тестове. Сега го направи, след като стана ясно, че държавата ще даде 1000 теста за банскалии. Нашето дарение е координирано с Националния оперативен щаб“, каза Радослав Ревански. С осигурените още 2000 теста от Пеевски ще се изпълни желанието на банскалии да се тестват около 1/3 от населението, което е 9800 души.

Още 10 000 лева влязоха в сметката на благотворителна кампания за набиране на средства за медицинския персонал на Инфекциозна клиника, работещ на първа линия в борбата с коронавируса, организирана от TrafficNews. Дарението е от охранителната компания Трафик СОТ. Така събраната дотук сума е 20 220 лева. Другото голямо дарение е от фирма „Примекс“.

Кметът на Белица Радослав Ревански:

Най-сигурните облекла за лекарите са дарени от депутата Пеевски

– Г-н Ревански, днес предадохте 2000 теста за банскалии, дарение от депутата Делян Пеевски. С тези тестове покриват ли се вече нуждите на банскалии и съответно ще дадат ли ясна картина на положението в града?

– Още в деня, когато казаха, че свалят карантината в Банско, депутатът Делян Пеевски бе готов да дари тестове за жителите на града. В събота буквално преди минути от името на Пеевски предадоха 2000 теста на кмета на община Банско. Кметът е направил списък на хората, които ще бъдат тествани. Знаем сагата с тестовете от няколко дни. По линия на държавата трябваше да има 1000 теста. Но сега вече, след като господин Пеевски се намеси да помогне, са осигурени 2000 теста. С тях от 10,30 часа в неделя екип на РЗИ ще започне масово тестуване на жителите на град Банско.

– Колко вече станаха направените от депутата Делян Пеевски дарения с новото? На какъв принцип се правят те и как се избират местата, на които се дават? Това първите благотворителни инициативи на депутата ли са в района, а и не само в него?

– Господин Пеевски не само сега, не само в тази криза е един от най-големите дарители в държавата. Най-големият филантроп в държавата е той. Само сега за област Благоевград за борба с COVID-19 е дарил над 100 000 лева за Гоце Делчев, Разлог и Благоевград. Преди това даде по 5000 лева на болниците в Разлог и Гоце Делчев, 8500 лева на Окръжната болница в Благоевград. 2000 лева даде на Специализираната болница за стоматологични заболявания също в Благоевград. Дари също предпазни шлемове, облекла. Важно е да се каже, че най-хубавите облекла са дарени от Делян Пеевски. Шефове на болниците ми се обаждаха да кажат, че ги искат, защото са най-хубави, най-сигурни.

– Кризата с коронавируса породи нещо, на което за първи път ставаме свидетели – огромна вълна от дарения в цялата страна. Каква е вашата оценка като кмет за тази вълна от благотворителност? За какво говори тя?

– Аз имам късмета да познавам господин Пеевски като човек, не като личност. Това е многогодишна негова практика да дарява. Просто сега при тази ситуация това стана публично. Българите за щастие сме благодарни хора. Цяла България, всички области, кметове са благодарни на Делян Пеевски. Аз съм член на Националното сдружение на общините и им споделих във вторник, когато имахме видеовръзка. Всички казаха: Навсякъде всичко се бави, единствено господин Пеевски е най-адекватният човек с неговите дарения. Освен че ги дава, той ги дава и навреме. Аспираторите на господин Пеевски вече са монтирани в болниците. Помолиха ме кметовете, ако може да помогне и на тях. За него не са важни парите, той иска наистина да се помогне превантивно. Делян Пеевски спазва библейския принцип – лявата ръка не трябва да знае какво дава дясната. Давал е за много болни деца, без да се афишира. Давал е за възрастни хора също. При нас има две близначета, които са живи благодарение на господин Пеевски. Това не го знае никой, но аз ви го споделям. Дарявал е църкви, джамии и го прави не по време на избори, а когато има необходимост. Това е човекът за нашата област, а и изобщо за държавата – човекът спасител!

Ето и останалите дарители днес

– Народният представител от ГЕРБ-Благоевград Даниела Савеклиева дари на ОД на МВР-Благоевград предпазни маски с висока степен на защита – за полицаите на КПП-тата и патрулиращите.
– 2000 защитни висококачествени трипластови маски за многократна употреба ще бъдат предоставени за жителите на община Симитли. Дарението е от кмета на общината Апостол Апостолов и депутата от ГЕРБ Стефан Апостолов.
– Стартира раздаването на пакети с хранителни стоки от първа необходимост за нуждаещи се семейства. Те са в рамките на дарителска кампания на ГЕРБ-Русе, обхващаща 300 семейства. И от ГЕРБ-Смолян дариха пакетирани продукти за хранителната банка, създадена от общината за социално слаби хора. към община Смолян.
– 11 безконтактни термометъра, 160 защитни шлема и 500 предпазни маски за многократна употреба дариха от Ротари клуб-Пазарджик на МБАЛ-Пазарджик.
– МБАЛ „Юлия Вревска“ – град Бяла, получи по новооткритата си сметка дарения на обща стойност 17 261 лева от 19 фирми и физически лица.
– 8810 лева постъпиха като дарения в първите дни на дарителската кампания, организирана от Община Павликени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене